17. srpna 2023 12:32

Prehistorický vodní upír si libuje v mase a krvi. Podívejte se, jak hoduje na žralokovi

Prehistorická mihule mořská je vodním upírem, který se živí krví ostatních. Následně urazí dlouhou cestu a nechá si od partnera postavit hnízdo.

Mihule mořská je největším zástupcem svého druhu, když její tělo dorůstá až 120 cm. Brázdí vody Atlantského oceánu, Středozemního moře a řek, které do nich ústí. Po narození se zavrtá do písku a bahna na dně klidné vody, kde se 2–5 let živí jen planktonem. Zhruba v 6 letech dospěje a svá velká, kruhovitá ústa vybavená drobnými rohovitými zoubky a mohutným jazykem používá ke zcela jinému stravování.

Vodní upír

Mihule se živí parazitickým způsobem, přisaje se na rybu či parybu, zuby jí ostrouhá maso z těla a živí se její krví. Takhle se může na jednom tvoru živit mnoho dní, či dokonce týdnů. Vysáváním krve zabije mihule mnoho ryb, většinou ale její oběť zabije způsobené poranění.

V pořadu Divoké Irsko: Na okraji světa na Prima Zoom uvidíte, jak hoduje na poklidném žraloku velikém. Zároveň zde uvidíte střípek z mihulina neobyčejného života – zvláštní způsob, jakým si mihule budují hnízdo.

Dospělé mihule mořské žijí anadromním způsobem. To znamená, že migrují za pářením. Při tom urazí až několik set kilometrů. Jak plavou proti proudu, degeneruje jim trávicí ústrojí, takže následně nejsou schopny přijímat potravu. Jakmile se spáří se samcem, postaví jí samec hnízdo ze štěrku, písku a suti. Do něho samice naklade vajíčka. Protože sama není schopná jíst, po třech letech života mihule mořská hyne a její vylíhlá larva může začít další cyklus živení se planktonem.

Zdroj: Animal Diversity / Fishbase

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom