16. února 2024 07:00
Adam Vala

Účinnější léčba rakoviny díky Černobylu? Sledování zmutovaných vlků přináší naději, jíž bohužel hatí válka

Už téměř čtyřicet let se kolem města Černobyl po výbuchu v tamější jaderné elektrárně rozprostírá vyloučená zóna. Lidé odešli, byť se do některých oblastí vnější části pomalu vrací, a stále platí, že vnitřní část je ve smyslu přístupu lidí velmi omezená a například na území Běloruska je úřady zakázáno a silně nedoporučováno se do zóny vůbec vydávat.

Zvířata ale v této oblasti žijí a daří se jim bez přítomnosti člověka velmi dobře. Musí však čelit vyšší míře radiace způsobené havárií v elektrárně a po dobu necelých čtyřiceti let se již prostředí dokázalo vepsat do jejich genů.

Zmutovaní vlci

Patří mezi ně zejména populace vlků, kterou se už po dobu více než deseti let zabývá evoluční bioložka Cara Love z univerzity v Princetonu. V roce 2014 se vydala do zóny, aby vlkům odebrala vzorky krve za účelem lepšího pochopení toho, jak čelí radioaktivnímu záření, a některým z vlků byly rovněž nasazeny obojky s GPS pro sledování jejich pohybu. „Tým vědců tak získal živá data pro určení, jakým dávkám radioaktivního záření jsou konkrétní vlci vystaveni, a mohli jsme tím postoupit ve své studii ke konkrétním závěrům,“ uvedla pak Cara Love ve svém prohlášení pro magazín Newswise.

Výzkum ukázal, že vlci čelí každý den šestinásobku zákonného limitu míry radiace, který platí pro lidské pracovníky, což u nich vyvolalo změny v imunitním systému. Vše se při bližším zkoumání podobá změnám, ke kterým dochází u pacientů podstupujících léčbu ozařováním kvůli rakovině. Pozoruhodné nicméně je, že u vlků žijících dlouhé roky v radioaktivní zóně se rovněž vyvinul genom tak, že jsou vůči rakovině odolnější nežli vlci, kteří v takovém prostředí nežijí. To nicméně platí třeba i pro divoké psy, kteří rovněž v zóně žijí a kteří jsou tím pádem dalšími kandidáty na bližší zkoumání.

K tématu: Černobylská zóna dodnes není bezpečná. Podívejte se na radioaktivní apokalypsu

Pro bioložku Caru Love to nicméně znamená, že na výsledky své studie hledí s nadějí blíže identifikovat mutace, které vedou právě k ochraně před rakovinou. „To by mohlo zvýšit šance lidí na přežití této nemoci,“ uvádí pak Love, druhým dechem ale dodává, že jí probíhající válka na Ukrajině bohužel zamezuje další zkoumání.

Zdroj: Newswise, Sky News

Mohli jste minout: Pytlák v Krkonoších postřelil vlka. Správci parku ho museli utratit, případ šetří policie

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom