22. října 2024 13:35

Má unikátní jed, na který nejde vyrobit protilátka. Nebezpečný mořský tvor může zabít i člověka

Zabijáci v hlubinách Ti nejlepší – Homolice

Na dně tropického Indo-Pacifiku číhá na první pohled nenápadný plž, jehož výbava z něj dělá toho nejnápaditějšího traviče na světě. Díky unikátní a široké směsi toxinů totiž nikdy nemusí použít dvakrát stejný jed.

Homolice mapová je noční tvor, využívající hemžení kolem potemnělých korálových útesů k vlastní obživě. Obvykle zaskočí rybu nepřipravenou, případně ji naláká sosákem jako vějičkou. Když se ryba nepřibližuje, má homolice ještě jednu zbraň – malou harpunu, spojenou s radulou, orgánem podobným jazyku. Kromě toho má ale pro rybu ještě jedno překvapení. Je jím zvláštní váček, jenž napájí harpunu jedem. Ten může být jedinečný při každém zásahu.

Čtěte také: Místo vakcíny píchl otčímovi jed. Britský lékař obelstil i vlastní matku, toužil po dědictví

Otrava na počkání

Homolice totiž disponuje tisíci různými toxiny, z nichž plž namíchá jed kořisti na míru v podstatě za pochodu. Díky tomu, že je jed kvůli množství toxinů složitý a variabilní, není prakticky možné vyrobit protijed. Zasaženou rybu jím za pár sekund omámí, harpunou přitáhne a pozře. Za pár hodin vydáví kosti. Nemusí se ale omezovat jen na harpunu, homolice dokáže vypustit do vody inzulin, jenž se rybě dostane do žaber a způsobí jí hypoglykemický šok. „Jako by ryba byla zdrogovaná,“ říká biolog Christopher Meyer.

Pro člověka není jed homolice zpravidla nebezpečný, přesto mu může tato živá fabrika na instantní jedy namíchat speciální koktejl. Ten způsobuje malátnost, bolest v okolí rány, slabost, pocení, zhoršené vidění, paralýzu, zhoršení dechu a v krajním případě i smrt, to vše během pěti hodin.

Zdroje: National Geographic/Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora