21. června 2024 06:00

Česko zasáhnou supercelární bouře. Hrozí kroupy, přívaly deště a znovu i saharský prach

Počasí 21.6.2024 (06:09)

Série bouřkového počasí vrcholí. Meteorologové vydali na pátek dosud nejvážnější výstrahu před velmi silnými bouřkami provázenými přívalovými srážkami a krupobitím.

Navíc platí i varování před vysokými teplotami, které v pátek překročí na mnoha místech 31 stupňů Celsia. Uvedli to meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve výstraze, která platí od pátečního poledne až do 18:00. Chladněji bude jen na západě a severozápadě Čech.

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ 🌡V pátek 21. 6. budou teploty v přílivu velmi teplého vzduchu od jihu překračovat na mnoha...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, June 20, 2024

Přečtěte si také: Počasí v Česku se mění každou hodinu, dusno střídají lijáky, kroupy a velmi silné bouřky

Supercelární bouře

Vysoké teploty ukončí studená fronta a s ní spojené bouřky, které začnou vznikat během odpoledne a budou i velmi silné. „Před frontou by se v Čechách mohla vytvořit jedna nebo více supercelárních bouří doprovázených velkými kroupami, nebezpečnými nárazy větru a intenzivními, krátkodobými srážkami,“ varovali meteorologové na svém facebookovém účtu. Od velmi silných bouřek si oddychnou jen obyvatelé Karlovarského a Plzeňského kraje, kde hrozí „pouze“ silné bouřky.

Nejdříve se bouřky objeví na západě Čech a mohou být doprovázené přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 mm, menšími kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h. Jak se budou bouřky přesouvat směrem na východ, poroste jejich intenzita. Čekat můžeme nárazy větru i kolem 90 km/h, kroupy o průměru přes 2 cm a přívalový déšť, při kterém může v krátké době napršet kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách nebo v kombinaci bouřek s deštěm ojediněle i kolem 70 mm. Jaká bude situace přímo u vás, zjistíte na našem radaru.

Mohlo by vás zajímat: Výheň Evropy: Češi by se u moře mohli setkat s téměř 50 °C. Jih straší pekelná předpověď

Podle meteorologů se sice modely překvapivě dobře shodují v tom, že přes Česko projde od západu k východu rozsáhlejší bouřkový systém, jaká přesně bude jeho dráha, je ale nejisté. Další nejistota podle ČHMÚ spočívá v tom, že se nad naše území bude opět dostávat saharský prach, a díky tomu se může tvořit více vysoké, cirrovité oblačnosti, než s čím počítají modely. To by pak mělo vliv na množství slunečního záření.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský