26. ledna 2024 15:21

Gigantická stonožka skolí mnohem větší kořist. Před jejím jedem není obrany

Zabijáci v divočině (1) - Stonožky

Stonožky jsou rození zabijáci, některé druhy si smlsnou i na větších obratlovcích.

Při pohledu zblízka představuje hmyzí říše divočinu plnou neúprosných predátorů a neustálých lítých bojů o holý život. Mezi největší zdejší predátory patří stonožka – nelítostný lovec se shora zploštělým tělem, který dorůstá až 30 centimetrů. Na světě se různých druhů stonožek nachází odhadem až 8 000,  všechny ale mají společné určité znaky.

Čtěte také: Plodková popsala náročné natáčení v Thajsku: Jedovatá stonožka kousla rekvizitářku

Pozřeni zaživa

K těmto znakům patří jeden pár nitkových tykadel na hlavě, jimiž analyzují okolní prostředí nebo větší počet párů nohou, z nichž každý nese jeden tělní článek. Párů nohou může mít stonožka 15 až 191. Přední pár nohou bývá dutý, opatřený drápy a vybavený jedem. Drápy dokáží prorazit kůži a maso a jed stonožce výrazně pomáhá s dalším zpracováním kořisti.

„Má mocné čelisti, jedovatá kusadla a je velmi, velmi rychlá. Je to velice dobrý lovec,“ říká ke stonožce britský přírodovědec a dokumentarista David Attenborough. O tom, jak dobrý lovec stonožka opravdu je, se můžete přesvědčit v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM, kde ji uvidíte požírat obratlovce.

Mohlo by vás zajímat: Největší stonožka světa byla velká jako auto a vážila metrák. Co obří velikost způsobilo?

Větší druhy stonožek si totiž troufnou na myš nebo ještěrku, její jed kořist zcela paralyzuje a umožní stonožce ji snadno pozřít. U větších tvorů toxiny v jedu způsobí otok a nesnesitelnou bolest, kterou dospělý člověk protrpí až 48 hodin.

Zdroje: Planet Natural/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom