2. července 2024 07:05

Dvě kapky smrtícího jedu zabijí i člověka. Podívejte se, jak černá mamba loví svou kořist

Extrémní hadi S1 (2) - Mamba černá

Mamba černá patří k nejnebezpečnějším zvířatům na světě. Její prudký jed nicméně může přinést lidem určitou úlevu.

Jeden z nejnebezpečnějších hadů na světě se plazí terénem jižně od Sahary po celé jižní a střední Africe. Černé mambě nevadí zem ani větve stromů, kořist najde všude. Tvoří ji především malí savci, k nimž se nepozorovaně připlíží a v nestřežené chvíli uštědří více než jedno jedovaté kousnutí. Pak stačí chvíli počkat, než zabere jed. V pořadu Extrémní hadi názorně uvidíte, že had příliš dlouho nečeká.

Čtěte také: Muž spáchal vraždu hadem. Rozdrážděnou kobru hodil na spící manželku, dostal doživotí

Léčba jedem

Jed je tak prudký, že dospělého člověka zabijí pouhé dvě jeho kapky. V každém zubu jich má mamba 12-20. Jed způsobí celkovou paralýzu a napadá srdce. Bez podání protilátky zemře napadený člověk do 20 minut. Jed mamby černé může mít ale pro člověka i prospěšné účinky. Některé látky v něm obsažené mohou sloužit jako náhrada morfinu, a tak je možné jej použít k výrobě prostředků utišujících bolest. „Je pozoruhodné, že tohle nám umožní smrtící jed jednoho z nejjedovatějších hadů,“ uvedla Anne Baron z francouzského Institutu molekulární a buněčné farmakologie, která v této oblasti vedla klíčový výzkum.

Třebaže je mamba černá hrdým vlastníkem jednoho z nejprudších jedů, není příliš agresivní. Jakmile se setká s nebezpečím, je její první volbou útěk. Pokud je ale zahnána do kouta nebo má hlad, je nejlepší vzít nohy na ramena. Svůj pocit ohrožení s námi sdílí tak, že doširoka otevře tlamu, což je varování, které je radno uposlechnout. Před nebezpečím černé mamby nás totiž nezachrání ani její smrt. I několik hodin po skonu si její tělo uchovává jisté reflexy, takže i mrtvá mamba může uštknout.

Zdroje: National Geographic/Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom