27. března 2024 15:45

Polární záře nad sopkou chrlící lávu. Nové video z Islandu nabízí úchvatnou podívanou

Polární záře nad soptícím vulkánem na Islandu

Polární záře je jedním z důvodů, proč lidé tolik milují Island, dalším lákadlem je pak zdejší bohatá vulkanická činnost. Spojit pozorování obou jevů se podařilo kameramanům agentury Associated Press

Už po čtvrté v poměrně krátké době vybuchla sopka na seizmicky aktivním poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Láva zde tryská na povrch z téměř čtyři kilometry dlouhé trhliny a ohrožuje nejen přístavní město Grindavík, ale také geotermální elektrárnu a hlavní přívod pitné vody do celé oblasti. Jak můžete vidět ve videu AP v úvodu článku, v závěru předposledního březnového víkendu efektní podívanou doplnila i výrazná polární záře.

Přečtěte si také: Co se teď bude dít se sopkou na Islandu? Exkluzivní rozhovor s předním českým vulkanologem

Pozorovatelé v Česku měli smůlu

Polární záři původně na noc z neděle 24. na pondělí 25. března 2024 astronomové slibovali i pozorovatelům v Česku, jejich odhad se ale nevyplnil. Sluneční plazma vyvržené po sobotní erupci k Zemi dorazilo v podobě silné geomagnetické bouře už v neděli odpoledne a polární záře v naší zeměpisné šířce nakonec byla viditelná jen okrajově.

„Tu slabou záři, kterou webové kamery a někteří fotografové zaznamenali krátce okolo 20:05, způsobilo pozvolné vybíjení zemské atmosféry po prvotním úderu plazmatu. Protože dál už ale vlastnosti slunečního větru nebyly příhodné pro vznik polární záře (ačkoliv samotný vítr měl vysokou rychlost nad 800 km/s), nic dalšího už být vidět nemohlo,“ popsal nedělní situaci fotograf a astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Mohlo by vás také zajímat: OBRAZEM: Jedinečná podívaná pro cestující. Letadla s nimi zakroužila nad polární září

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách se objevují jen zřídka. Pravděpodobnost jejich výskytu v oblasti České republiky je navázána na zhruba jedenáctileté cykly sluneční aktivity. „Jedná se o vzácný jev. Za posledních deset let se u nás vyskytly pouze nižší jednotky případů,“ vysvětlil CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

Zdroj: ČTK, Scientific American

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom