4. března 2024 15:00

Jak moc bolí kousnutí piraně? Podívejte se na její nebezpečný útok zblízka

Mistři bolesti S1 (9)– Kousnutí piraně

Dravá ryba z čeledi tetrovitých má poměrně děsivou pověst. Koneckonců, velké a dobře organizované hejno ryb, jež po sobě zanechává pouze holé kosti, vzbuzuje patřičný respekt. Piraňu najdeme jen v Jižní Americe, od Venezuely po Argentinu, kde hledá potravu v mohutných říčních tocích, například v Amazonce.

Mladá piraňa začíná s malou kořistí, stačí jí hmyz a drobní korýši. V dospělosti svůj jídelníček rozšíří o ptáky, hlodavce, jiné ryby či další savce. Potřebuje pořádné jídlo, dorůstá totiž až 30 cm a váží okolo 3,6 kg. V jednom hejně je piraní poměrně dost, takže zpravidla nenechávají zbytky. Piraňa neumí žvýkat, proto vytrhané sousto rovnou spolkne. Její drsné kousnutí můžete ostatně vidět ve velkém detailu v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM. Při zakousnutí se otočí na bok, aby lépe odkrojila sousto. Když loví rybu, začne jejími ploutvemi, aby jí znemožnila pohyb. Během několika minut zůstanou z kořisti pouze kosti.

Čtěte také: Na španělském pobřeží řádí „piraně“. Koupajícím okusují bradavice a mateřská znaménka

Vodní teror

Lidé se jich příliš bát nemusí, přesto dochází k tragickým incidentům. Jeden z nich se odehrál 25. prosince 2013, kdy hejno piraní zaútočilo na lidi koupající se v řece Paraná v argentinském Rosariu. Během incidentu bylo zraněno přes 70 lidí včetně dětí, které přišly o části prstů.

„Tohle není normální“, komentoval událost vedoucí záchranářů v Rosariu Federico Cornier. „Je normální, když se objeví ojedinělé kousnutí nebo zranění, ale takový rozsah byl obrovský. Je to zcela výjimečná událost.“

Obecně se má za to, že piraňa je pro člověka nebezpečná především v období, kdy je nízký stav vody. To pro ni znamená méně přirozené potravy, což rybu dožene až ke kanibalismu. Když má ale piraňa příznivé období, celkem rychle a snadno se rozmnožuje. Samice může naklást až 1000 jiker, které připevňuje na stromy ve vodě. Oba rodiče pak jikry pečlivě hlídají po 10 dní, než se potěr vylíhne.

BBC/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom