9. listopadu 2023 14:32

Japonsko získalo zcela nový ostrov. Podívejte se, jak se nečekaně vynořil z moře

Sopečná činnost je jedním z hlavních způsobů, jak vznikají nové ostrovy. Jeden takový se teď se vynořil na dohled Iwodžimy.

Japonsko tvoří celkem 14 125 ostrovů, z nichž jen kolem 430 je obydlených. Začátkem listopadu 2023 mohutné výrony páry a popela pouhý kilometr od pobřeží Iwodžimy signalizovaly, že se pod hladinou cosi děje. Záhy nato se z vody vynořil nový ostrov. Zatím má 100 metrů v průměru, neustále se ale zvětšuje. Na unikátní proces se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Poslechněte si: Nejhlasitější zvuk, jaký byl kdy nahrán, byste zaznamenali přes celý svět

Zrození prozatím bezejmenného ostrova zaregistrovaly 1. listopadu 2023 Japonské síly sebeobrany, což je eufemistické označení pro japonskou armádu, v Tichém oceánu 1 200 kilometrů jižně od Tokia. K podmořské erupci, díky níž se ostrov začal formovat, ale podle Institutu pro výzkum zemětřesení univerzity v Tokiu došlo už 30. října.

Památník kruté bitvy

Ostrov je nově součástí řetězce Boninských ostrovů, kterých je v tuto chvíli něco přes 30. Nejznámějším z nich je Iwodžima, o kterou na konci druhé světové války tvrdě bojovaly Spojené státy s Japonskem. V kruté bitvě zde v únoru a březnu 1945 padlo přes 7 000 amerických a víc než 22 000 japonských vojáků.

Mohlo by vás také zajímat: Oblíbená turistická destinace v ohrožení? Experti zkoumají, zda na Santorini vybuchne sopka

Nové ostrovy se objevují poměrně často v důsledku sopečné činnosti, eroze, ústupu ledovců a dalších geologických jevů. Mezi známé nové ostrovy patří Anak Krakatoa, který se vynořil v roce 1930 v obří kaldeře vzniklé gigantickým výbuchem sopky Krakatoa v roce 1883. Ostrov kolonizoval deštný prales a žije na něm mnoho druhů hmyzu a ptáků, dostali se sem už ale také krysy a varani. V roce 1963 se pak nad hladinu jižně od Islandu po výbuchu podmořské sopky vynořil nový ostrov Surtsey, který má dnes rozlohu 1,5 km2.

Zdroj: CNN, The Guardian

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom