18. dubna 2023 09:16

Brouk-samuraj vydělává v soubojích peníze jako gladiátor. Podívejte se na střet jako z akčního filmu

Nosorožík vypadá na první pohled jako relativně obyčejný, trochu nemotorný a až na zvláštní roh uprostřed hlavy ničím nevyčnívající brouk. Ve skutečnosti jde o zdatného siláka, který v některých zemích platí jak za oblíbeného mazlíčka, tak za sportovní hvězdu.

Nosorožík je hojně rozšířený v Asii, zejména pak v Koreji, Číně, na Tchaj-wanu a v Japonsku. Dorůstá neuvěřitelných 12 centimetrů, i když většina z nich nepřesáhne poloviční délku. Třebaže ale nedoroste nijak výrazných rozměrů, pořád má jednu zásadní výhodu – svou sílu, s níž uzvedne až 850násobek své váhy. Abychom měli o jeho síle bližší představu, člověk s takovou silou by mohl uzvednout lokomotivu nebo tank.

Krvavý sport

Obzvlášť populární je nosorožík v Japonsku, kde se honosí názvem Kabutomuši, což doslova znamená „brouk se samurajskou přilbou“. Japonci chovají brouka jako ideálního domácího mazlíčka, a seženete ho nejen v běžných obchodních domech, ale také ve výherních automatech. Kromě toho má nosorožíkova popularita i jiný rozměr. Brouk bývá s oblibou postaven do broučích zápasů, na které se sází nemalé částky. Oba brouci jsou během zápasu postaveni na poleno, ze kterého se jeden druhého snaží shodit. K tomu nosorožík používá právě svůj charakteristický roh, jímž soupeře nabere zespoda. Názornou ukázku takového zápasu můžete vidět v pořadu Skrytá království přírody na Prima Zoom.

Čtěte také: Bylinkářka radí: Co odpudí komáry nebo vosy a čím ošetřit štípance a bodnutí?

Chvíli trvá, než nosorožík doroste ve schopného zápasníka, v larválním stadiu zůstává 7 let. Během nich se živí především shnilým dřevem. Jakmile dospěje, přejde na nektar, ovoce či rostlinnou mízu. Život dospělého nosorožíka ale bohužel dlouho netrvá, většinou žije přes léto. Nosorožíci, kteří jsou nuceni k zápasům, žijí v průměru pouhé 4 týdny.

Zdroj: Biologists.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom