22. února 2024 16:10

Drsné souboje nosorožců většinou končí špatně. Podívejte se na střetnutí živých tanků

Zabijáci v divočině S1 (4) – Souboje nosorožců

Jeho přirozené brnění, ostré smysly a zbraň, která mu roste přímo z hlavy, z něj dělají neporazitelného živočicha. Přesto existuje tvor, který jej ohrožuje.

Nosorožec patří k největším suchozemským savcům, hned po slonech. Jeho velikost ale není tím jediným, čím se může v případě nebezpečí bránit. Nosorožcovu kůži tvoří kožovité pláty, které fungují jako pancíř, zároveň disponuje větším počtem žeber než ostatní lichokopytníci. Dobrým obranným mechanismem je mu také citlivý sluch a čich, které kompenzují jeho krátkozrakost. Jeho největší zbraní je ale keratinový roh, jenž zároveň působí jako symbol jeho dominance.

Čtěte také: Záchrana vzácného nosorožce je na dohled. Vědci se s metodou množení inspirovali u lidí

Krátkozraká zuřivost

K tomu, aby použil roh, stačí nosorožci málo. Pocit ohrožení nebo sok v lásce, obojí může zažehnout nosorožcovu výbušnou povahu. Monstrum vážící až 3,6 tuny se pak plnou rychlostí rozběhne proti soupeři a snaží se jej nabrat na svou primární zbraň. Rychlost, jakou přitom vyvíjí, je tak trochu předmětem sporů. Třebaže se dlouho uvádělo, že nosorožec může běžet až 50 km/h, novější výzkumy hovoří o „pouhých“ 27 km/h. Tak jako tak se na soupeře vrhne silou téměř 4 tun a spor dvou nosorožců zpravidla končí smrtí jednoho z nich.

„V prostředí, které je jejich domovem, jsou velkými siláky,“ zazní v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM, kde také uvidíte brutální souboje těchto obrovitých zvířat. Třebaže má nosorožec dobré šance proti predátorům, ohrožuje jej zcela jiné monstrum. Jeho rohy jsou totiž vyhledávaným prostředkem v čínské lidové medicíně, zároveň se z nich vyrábí zdobené rukojeti. Oficiálně je lov nosorožců vnímán jako přežitek a barbarství, pytláci toto zvíře ale stále loví ve velkém.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom