2. února 2024 07:00
Adam Vala

830 000 mrtvých, škody na majetku nešlo spočítat. Nejničivější zemětřesení kompletně změnilo krajinu

Zemětřesení způsobuje jedny z největších katastrof na naší planetě. Udeří zpravidla náhle, nedá se na něj příliš připravit, nejde odklonit, nejde uhasit, nelze se před ním příliš kam schovat. Nemusí přitom trvat bůhvíjak dlouho, mnohdy to ale stačí na to, aby se bořily domy a právě v nich zůstává po zemětřesení nejvíce obětí.

Historie už zaznamenala dlouhý seznam ničivých zemětřesení, před jedním se ale tabulky a statistiky doslova klepou. Jde o zemětřesení v čínské provincii Šen-si z ledna roku 1556. Zahynulo při něm totiž ztěží uvěřitelných 830 000 lidí.

Mohlo by vás zajímat: Zlom San Andreas je v kritickém stavu. Hrozí obří zemětřesení a nevyčíslitelné škody

Zemětřesení udeřilo 23. ledna 1556 v pozdních večerních hodinách a následné otřesy pokračovaly i následujícího dne ráno. Pozdější vědecké zkoumání ukázalo, že síla zemětřesení byla přibližně 8-8,3 stupně, což se paradoxně neblíží nejsilnějším zaznamenaným otřesům. Zemětřesení však udeřilo uprostřed hustě obydlené oblasti s nepříliš kvalitně postavenými budovami a obytnými domy, což mělo za následek strašlivé ztráty na životech.

Smrt si přišla i pro lidi 300 kilometrů od epicentra

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v údolí řeky Wej-che, která je přibližně 790 kilometrů dlouhá a její povodí má rozlohu 134 tisíc kilometrů čtverečních. Otřesy zasáhly devadesát sedm okresů v provinciích Šen-si, Che-pej, Šan-tung, Chu-nan nebo An-chuej a byl při nich zničen pás země o délce 800 kilometrů. Ještě hrozivější je statistika s konstatováním, že v některých zasažených okresech přišlo o život až 60 procent všech obyvatel.

Na některých místech se dokonce otevřely v zemi až šedesát metrů hluboké trhliny, které se rovněž staly hrobem mnoha tisíců lidí, nechyběly sesuvy půdy a k vážným destrukcím budov došlo až 300 kilometrů od epicentra. „Hory a řeky byly přemístěny, cesty zničeny. Na některých místech se země náhle zvedla a vytvořila nové vrcholy,“ píše se pak v historických čínských zápisech o katastrofě. Bohužel, zpětně je už v podstatě nemožné vyčíslit také hmotné škody a stoprocentně ověřit také počet obětí. Názorně jde však škody přirovnat například k následkům výbuchu atomové bomby.

Jak už ale zaznělo výše, zemětřesení v Šen-si jednak nebylo to nejsilnější a jednak nešlo o nejničivější katastrofu obecně. Například během tzv. tří let přírodních katastrof mezi lety 1959 až 1961 zemřely v Číně desítky milionů lidí.

Zdroj: History Hal Science, This Day in History

V Japonsku čelili ničivému zemětřesení na začátku letošního roku:

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom