13. srpna 2023 06:00

Kudlanka je lstivý predátor, i ona ale může přecenit síly. Podívejte se, jak se z kořisti stane zabiják

Zvláštní druh kudlanky nábožné je lstivým predátorem. Na některou kořist je ale i ona krátká.

Empusa fasciata neboli kudlanka jižní se vyskytuje na poměrně široké ploše od západu Asie po severovýchod Itálie. Jako ostatní kudlanky nábožné i empusa je zdatným predátorem. Obzvlášť velký pozor by si na ni měl dát létavý hmyz, zejména mouchy a včely, které obsahují pro ni potřebné živiny.

Den kobylky

Dospělé samičky ostatně číhají na včely na květech, kde se po nich vrhnou v momentě, kdy přistanou. Přitom dělají trhané pohyby, čímž napodobují ve větru se vlnící trávu. V pořadu Divoké Řecko: Pohledem bohů na Prima Zoom uvidíte empusu, která dostane zálusk na kobylku. Lov ale dopadne zcela jinak, než jak si představuje. Kobylka se totiž ukáže být hbitější a hladovější než její soupeř.

Čtěte také: Sužují vaši zahradu škůdci? Podívejte, jak se jich zbavit bez chemie

Zatím neexistuje žádný důkaz, že by empusa byla kanibalem, podle všeho jí létavý hmyz stačí. Samičky jsou aktivní především přes den, samci ale létají v noci, kdy vyhledávají pach feromonů pohlavně aktivních samiček. Zajímavostí je, že dokážou rozeznávat zvukové frekvence 50–100 kHz, tedy frekvence, které vydávají netopýři při echolokaci. Díky této vlastnosti se lovícím netopýrům zvládnou vyhnout.

Zdroje: iNaturalist / Pyrgus

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom