15. října 2023 06:00

Hladová královna terárií nezná slitování. Podívejte se, jak si smlsne na svačině

Největší zabijáci Afriky S6 (3) - Krajta královská na lovu

Krajta královská je oblíbeným zvířetem majitelů terárií a na její lov je radost pohledět. I když nejde o nic pro slabé žaludky.

Krajty sice obecně patří k největším škrtičům, krajta královská je však spíše menšího vzrůstu. Měří 1,2–1,5 metru a dosahuje váhy do 3 kilogramů. Zároveň je pověstná svou plachostí a minimální agresivitou, díky čemuž je vyhledávaným zvířetem pro chov v teráriích. Samozřejmě to neznamená, že by krajta královská nebyla aktivním lovcem.

Lov krajty královské

Její kořistí jsou hlodavci či ptáci a způsob jejího lovu si můžete v plné kráse vychutnat díky pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima ZOOM. Do hledáčku jejích tepločivných jamek se dostane hbitá myš, která ale bleskurychlému výpadu krajty královské utéct nestihne. Krajta se kolem kořisti ovine a stiskne ji tak, že jí způsobí srdeční zástavu. Následně si ji celou nasouká do tlamy.

Čtěte také: Farmář našel polomrtvou krajtu. Z tlamy jí koukala kozí kopýtka, plaza neslo sedm lidí

Krajta královská nicméně přijímá potravu nepravidelně a bez jídla je schopna vydržet i půl roku. V ohrožení se svine do klubíčka s hlavou trčící uprostřed. Z tohoto postavení je připravena vyrazit a zaútočit. Je především nočním živočichem, ve večerních hodinách loví, ale také klade vajíčka.

Zdroje: Animal Diversity / Animalia

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom