24. ledna 2024 11:24

Korovec jedovatý je postrachem mláďat. Podívejte se, jak loví

Zabijáci v divočině (1) - Korovec jedovatý

Korovec jedovatý vypadá jako celkem nenápadný ještěr. Pro mláďata hlodavců či ptáků je však učiněným monstrem.

Na první pohled vypadá korovec jedovatý jako neškodný tvor. Měří 0,5 metru, váží 0,5 kg a není příliš rychlý. Navíc se celkem jednoduše stává kořistí dravých ptáků nebo kojotů. Přitom se ale jedná o predátora, který může svým soupeřům nadělit jedno neurotoxické překvapení. Nakonec, jméno korovec jedovatý nenese pro nic za nic.

Čtěte také: Ohromný varan překvapil zákazníky v obchodě. Z regálů si udělal prolézačku

Bolestivé kousnutí

Jed schovává ve žlázách v dolní čelisti, kde proudí rýhami na povrchu několika párů zvětšených špičatých zubů až 5 mm dlouhých. Kousnutí tímto ještěrem způsobuje silné bolesti, otok, slabost a snížení krevního tlaku. Pro dospělého člověka naštěstí není smrtelné. I když se pohybuje spíše pomalu, dokáže korovec obratně šplhat, což jej dostane ke kořisti, kterou potřebuje. Tu tvoří převážně mláďata hlodavců nebo ptáků, což uvidíte v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM. Další složkou jeho potravy je hmyz nebo menší ještěři. Přitom korovec zkonzumuje zhruba třetinu své vlastní váhy.

„Je to cokoli, jen ne typická ještěrka. Vychází ven v noci, má vodní rezervy jako želva a jí nepravidelně jako had. Všechny tyto atributy jsou smíchány do něčeho, co funguje,“ komentuje životní styl korovce profesor biologie z arizonské univerzity Dale DeNardo v rozhovoru pro National Geographic. Na seznam ještěrových zvláštností si můžeme přidat také fakt, že samička se nijak nestará o snesená vajíčka. Pokud je snese na konci léta, vylíhnou se mláďata až za 10 měsíců.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom