17. června 2023 06:00
Adam Vala

Revoluční antikoncepce koček přichází. Operace již nebude potřeba

Sterilizace koček bez chirurgického zákroku? Ano, vědecký tým veterinářky Julie Levy přišel s neinvazivním řešením.

Vědecký tým veterinářky Julie Levy z University of Florida přišel s inovativním řešením, které umožňuje kontrolovat reprodukční schopnost koček bez nutnosti chirurgického zákroku. Tato revoluční antikoncepční metoda je zaměřena na samice koček a slibuje změnu ve způsobu, jakým se řeší přeplněnost populací koček a s ní spojená potřeba sterilizace.

Mohlo by vás zajímat: Kočky jsou mnohem sociálnější, než se zdálo. Rozeznají lidské hlasy i emoce

Neinvazivní metoda sterilizace

Dosud byla chirurgická sterilizace jedinou spolehlivou metodou kontroly reprodukce u koček. Avšak nový výzkum provedený zmíněným týmem vědců přinesl naději na značný posun v této oblasti. Julie Levy vyvinula neinvazivní metodu, která může potenciálně nahradit chirurgický zákrok a přinést řadu výhod. Tato nová antikoncepční metoda pro samice koček je založena na podávání léku, který ovlivňuje hormonální rovnováhu a zabraňuje ovulaci. Jednodušeji řečeno, látka blokuje produkci hormonů, které jsou zodpovědné za reprodukci, což znamená, že kočky nebudou schopné otěhotnět ani mít potomstvo, aniž by bylo nutné provádět chirurgický zákrok.

Další výhodou této nové metody je, že není nutné kočku podrobit celkové anestezii, která je nezbytná při chirurgické sterilizaci. To snižuje řadu rizik a vylučuje i samotnou operaci. Místo toho bude stačit podat lék perorálně nebo prostřednictvím injekce, což je pro kočky mnohem méně traumatické. Tato antikoncepční metoda by mohla být zvláště užitečná v případech, kdy je chirurgický zákrok nevhodný ze zdravotních důvodů nebo s ohledem na vyšší věk kočky. I z toho důvodu nebyly starší samice v minulosti sterilizovány, což by se díky popisovanému léku mohlo změnit.

Existují vedlejší účinky

Vědci však zdůrazňují, že tato metoda není úplně bez rizika. Přestože se jedná o neinvazivní způsob kontroly reprodukce, existuje možnost vedlejších účinků a nesrovnalostí ve výsledcích. Současně však věří, že další výzkum a zdokonalení této antikoncepční metody mohou přinést zlepšení a širší využití v praxi. Pokud se tato metoda osvědčí a bude široce dostupná, mohla by změnit současný přístup k řešení celého problému a přispět k udržitelnějšímu prostředí pro kočky a v samém důsledku i pro lidi.

Zdroj: Smithsonian Magazine, Nature Communications

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom