18. listopadu 2023 06:00

Hroznýš z Madagaskaru loví na zemi i ve výškách. Podívejte se, jak splyne s prostředím a zaútočí

Zázraky divočiny: Madagaskar S1 (2) - Hroznýš psohlavý

Madagaskarské lesy jsou na predátory bohaté a najdeme v nich spoustu zajímavých exemplářů. Mezi nimi je také had, jenž si na svou kořist umí pěkně počkat.

Hroznýš psohlavý dorůstá až do 2 metrů a obývá tropické deštné lesy Madagaskaru. Barva jeho kůže mu umožňuje splynout s listím, a to jak s tím na větvích stromů, tak spadaným na zem. Hroznýš psohlavý se totiž pohybuje po zemi stejně lehce jako ve větvích. Koruny stromů však navštěvuje hlavně proto, aby v nich mohl lovit.

Lovec všech barev

Mezi hroznýšovu potravu se počítají především ptáci a menší savci, na které číhá právě na větvích. Lov mu usnadňují hlavní tepločivné lícní jamky kolem tlamy, s jejichž pomocí vnímá teplotní rozdíly. Kromě toho, že zaznamená teplotu jiného živočicha, také zachytí jeho chemické signály pomocí kmitajícího jazyka. V pořadu Zázraky divočiny: Madagaskar uvidíte, jak had trpělivě číhá na nic netušící kořist.

Čtěte také: 22 hadů v roztomilých kloboučcích, protože... proč ne?

Barva kůže je pro hroznýše psohlavého klíčová ve více fázích života. Samice ztmavne během březosti až do doby, než porodí 5–12 mláďat o velikosti okolo 25 cm. Ta mají pro změnu červenou barvu, která slouží dvěma účelům. V první řadě červená barva odstrašuje predátory, zároveň slouží jako maskování mezi barevnými květy stromů. Skutečnou hrozbou tak pro hroznýše psohlavého zůstává především potenciální zkáza jeho přirozeného prostředí.

Zdroje: AZ Animals / The Animal Facts

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom