14. srpna 2023 10:28

Řeckem se plazí „falešný had“. Od smrtonosných plazů ho na první pohled nepoznáte

Blavor žlutý je relativně neškodným zvířetem. Jak ale uvidíte, také dost obratným lovcem.

Blavor žlutý není nijak plachým tvorem, takže mu nedělá velký problém zdržovat se v blízkosti lidských obydlí. Ačkoli si ho lze snadno splést s hadem, při bližším pozorování zjistíme, že není důvod k panice. Prvním nápadným rozdílem jsou oční víčka, která mu – na rozdíl od hadů – umožňují mrkat, zároveň má za očima ušní otvory. Blavor je totiž ještěr, jehož končetiny jsou natolik zakrnělé, že je nelze jen tak uzřít. Přední končetiny nenajdeme vůbec, ze zadních zůstaly sotva třímilimetrové pahýly. Od hadů jej odlišuje také tělesná stavba.

Postrach ptáků a kobylek

Pod kůží blavora chrání kostěné štítky, které mu však zároveň brání se lehce stáčet nebo vlnit. Přesto může relativně zdatně šplhat po nižších větvích, kde hledá kořist. Tu představují ptáci, ideálně ti hnízdící na zemi. Nepohrdne ale ani sarančetem, většími brouky, pavouky, plži či dešťovkou. V pořadu Divoké Řecko: Pohledem bohů na Prima Zoom uvidíte, jak blavor žlutý uloví kobylku. Ta se před hladovým ještěrem postaví do obranné pozice, takže případným divákům slibuje boj o život, rychlý blavor s ní ale udělá krátký proces.

Čtěte také: Ohromný varan překvapil zákazníky v obchodě. Z regálů si udělal prolézačku

Potravu vyhledává přes den, nejčastěji v křovinách, stepích, světlých lesích od nížin až po hory. Vyhledává slunná místa se stálým zdrojem vody. Jinak není na prostředí náročný, ve Středomoří vyhledává světlé lesy, olivové háje či zahrady, v Asii ho najdeme spíš ve stepích, na východě Turecka a v Arménii stoupá do hor. Stačí mu být někde, kde je voda a potrava. Bez jídla ale vydrží poměrně dlouho.

Zdroje: EvolSyst / NCBI

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom