11. října 2023 06:00
Adam Vala

Nový druh člověka: Vědci zrekonstruovali ostatky staré 300 tisíc let

V jeskyni Hualongdong ve východní Číně objevili archeologové zkamenělou čelist, která má podle podrobné analýzy srovnávající nález s desítkami jiných lidských exemplářů zvláštní směsici velmi starých, ale zároveň i moderních rysů.

V jeskyni byly postupně objeveny pozůstatky 16 jedinců pocházejících z doby před přibližně 300 000 lety. Několik fragmentů lebky, které se staly předmětem bližšího zkoumání, by mělo patřit přibližně 12–13letému mladíkovi.

Mohlo by vás zajímat: Lidé měli sex s podivnou pravěkou rasou – dvakrát, potvrdili vědci

Paleoantropoložka Siou-ťie Wu z Ústavu paleontologie obratlovců a paleoantropologie v Pekingu popsala lebku už v roce 2019. O rok později však při prohledávání zvířecích kostí ze stejné jeskyně identifikovala fragment dolní čelisti, který k lebce patrně náleží. Tento objev podnítil další analýzy, kam lidé objevení v Hualongdongu vlastně v rámci lidského rodokmenu zapadají a zatím neexistuje jasná odpověď.

Dolní čelist má směs mnoha rysů – například kost podél čelisti je velmi silná, což je společný rys raných druhů lidí, jako je Homo erectus. Chybí jí také pravá brada, jejíž přítomnost je klíčovým znakem Homo sapiens. Ale pro změnu strana dolní čelisti, která se připojuje k čelisti horní, je tenčí než u starších homininů a více připomíná moderního člověka.

Digitální srovnání nově objevené dolní čelisti s 83 dalšími čelistmi potvrdilo již zmiňovanou směs anatomických rysů s tím, že Wu a její kolegové použili kosti nedospělých i dospělých jedinců hned několika druhů. Konkrétně neandertálců (Homo neanderthalensis), kteří žili v Eurasii až do doby před 40 000 lety, Homo sapiens z celého světa a Homo erectus, druhu, který se pohyboval v prostoru od východní Afriky až po jihovýchodní asijské ostrovy Indonésie v době před 1,9 miliony až 250 000 lety.

Podle Wu se čelistní kosti podobné Homo sapiens liší od čelistních kostí jiných homininů ze středního pleistocénu včetně čelistních kostí 160 000 let starého Denisovana z Tibetu a asi 770 000 let starých pozůstatků známých jako Pekingský člověk. Dodává, že lidé z Hualongdongu by mohli představovat dosud neznámého předka nebo blízkého příbuzného raného H. sapiens. Představa, že moderní člověk vznikl z předků v Asii, však není obecně přijímána. Nejstarší fosilie Homo sapiens, které pocházejí z doby před 230 000 lety, totiž pocházejí z lokalit v Etiopii.

Zdroj: Scientific American, Nature

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom