4. října 2023 06:00

Našla se nejstarší bota Evropy. Je stará 6 000 let a pořád vypadá skvěle

Jeskyně, do které se dříve chodilo pro hnojivo v podobě netopýřího trusu, odhalila zajímavé předměty. Díky nové analýze vědci jejich stáří odhadnou velice přesně.

Cueva de los Murciélagos v překladu znamená Jeskyně netopýrů. Leží u Albuñolu v jihošpanělské provincii Granada a poprvé v moderní historii do ní lidská noha vstoupila v roce 1831. Majitel okolních pozemků si do ní chodil nasbírat guáno, tedy netopýří trus. Vyráběl z něj totiž účinné hnojivo.

O tom, co v jeskyni leží za poklady, tehdy neměl ani ponětí. Své tajemství vyjevila až o dvě desetiletí později skupině horníků. Ti v ní našli prostory, v nichž kromě několika mumifikovaných těl ležely prastaré proutěné košíky, dřevěné nástroje, kančí zuby, zlatý diadém a také slaměné podrážky bot, které jsou – jak se nyní ukázalo – nejstarším objeveným kusem obuvi v Evropě.

Informace, které dřív nebylo jak získat

Podle studie publikované v odborném magazínu Science Advances jsou tkané sandály staré 6 tisíc let. Vyrobené jsou z trav, přírodních vláken, kůže a dalších materiálů. Podle odborníků s nimi byli mrtví pravděpodobně pohřbení. Některé páry bot vypadají jako obnošené, jiné zase jako úplně nové, což naznačuje, že šlo o oblečení speciálně vyrobené pro příležitost pohřbu.

Čtěte také: Chtěl se jen „zvednout z gauče“, objevil 1 500 let starý poklad. Odborníci z nálezu žasnou

Vědci samozřejmě prozkoumali a analyzovali i ostatní nalezené předměty. Vše, co v jeskyni našli, je z období holocénu, které začalo s koncem poslední doby ledové (před 11 700 lety). Artefakty jsou neuvěřitelně skvěle zachované, za což lidstvo vděčí příznivému klimatu v jeskyni – je totiž suchá a zároveň v ní vane velmi studený vítr, bakteriím se v ní proto nedaří.

Většinu toho, co o předcích z tohoto období víme, jsme zjistili z předmětů, které nepodléhají snadno rozkladu. Proutěné, slaměné nebo dřevěné artefakty jsou pro vědce prakticky svatým grálem, který jim může poskytnout obrovské množství nových informací.

Zdroj: F. Martínez-Sevilla et al.: The earliest basketry in southern Europe: Hunter-gatherer and farmer plant-based technology in Cueva de los Murciélagos (Albuñol) via Science Advances, CNN

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom