27. září 2024 17:00

Mozartova 250 let ztracená hudba konečně ožila. Poslechněte si unikátní skladbu zahranou před pár dny

Po více než 250 letech byla znovuobjevena zapomenutá skladba Wolfganga Amadea Mozarta. Odborníci se domnívají, že Mozart dílo zkomponoval ještě jako dítě v polovině 60. let 18. století. Neznámá skladba geniálního skladatele s názvem Serenáda v C dur byla celou dobu ukryta v městské knihovně v Lipsku.

Při katalogizaci Mozartových děl výzkumníci narazili na rukopis psaný hnědým inkoustem s označením „Wo[l]fgang Mozart“ vložený do jednoho ze svazků. „Rukopis sice není Mozartovým vlastním dílem, ale pravděpodobně jde o kopii z roku 1780,“ uvedla městská knihovna v Lipsku. Dílo bylo následně ověřeno jako autentické a stylisticky zapadá do období, kdy Mozartovi bylo 10-13 let. Přibližně od roku 1769 navíc skladatel přidával ke svému podpisu i jméno Amadeus.

Přečtěte si také: Levé ucho též ohluchlo. Geniálního českého skladatele nezastavila ani zákeřná nemoc, narodil se před 200 lety

Nadšené ovace v opeře

Serenáda v C dur, která trvá asi 12 minut, je složena ze sedmi krátkých částí a byla napsána pro smyčcové trio – dvoje housle a čelo. Významným faktem je, že dílo bylo možná uchováno díky Mozartově sestře Marii Anně. „Zdá se, že díky sérii šťastných okolností přežila skladba pro smyčcové trio právě v Lipsku,“ vysvětlil Ulrich Leisinger, vedoucí výzkumu v nadaci Mozarteum s tím, že je možné, že Mozartova sestra toto dílo uchovala jako památku na svého bratra a možná jí dokonce bylo i věnováno.

Skladba nazývaná také Velmi malá noční hudba byla po svém objevení poprvé uvedena 19. září 2024 v Salcburku, kde se hrála při příležitosti odhalení nového katalogu Mozartových děl. O dva dny později ji znovu předvedlo smyčcové trio před zaplněným hledištěm Lipské opery. Koncert měl takový úspěch, že hudebníci skladbu zahráli ještě jednou pro nadšený dav shromážděný před budovou. Poslechnout si ji můžete tady:

Mohlo by vás také zajímat: Našlo se unikátní Mozartovo dílo. Odkazuje na slavnou serenádu, chystá se premiéra

Objev Serenády v C dur vzbudil velký zájem mezi hudebníky a hudebními historiky, protože mnohé Mozartovy rané kompozice se považují za ztracené. „Mozartova hudba v tomto období měla specifický komorní charakter, jaký se v jeho pozdějších dílech už neobjevuje,“ uvedl Leisinger.

Za svůj krátký život – zemřel v pouhých 35 letech – Mozart zkomponoval přes 600 hudebních děl včetně takových skvostů, jakými jsou opery Don Giovanni a Figarova svatba, monumentální Requiem v d-moll nebo Malá noční hudba.

Zdroj: ČTK, Smithsonian Magazine

Video, které jste mohli minout: Úžasné výhledy, kultura i loďobus. Salzburg potěší skutečné gurmány, užíval si tam i Mozart

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský