Letecká bitva nad Krušnými horami změnila 55 bombardérů a stíhaček v hořící vraky. Obětí bylo ještě víc

Letecké bitvy, při kterých je obloha plná stíhaček a bombardérů vzájemně se ostřelujících z palubních zbraní, nejsou nad Čechami obvyklé. K jedné z největších došlo 11. září 1944 nad Krušnými horami na dohled Fichtelbergu a Klínovce.

Toho dne vyslala americká 8. letecká armáda celkem 1131 bombardérů B-17 a B-24 k dennímu náletu na různé cíle v Německu a na okupovaných územích Evropy. Masa čtyřmotorových strojů startovala z různých letišť, přičemž krátce po poledni se osamocená formace 36 bombardérů 100. bombardovací skupiny přezdívané Krvavá stovka (The Bloody Hundredth) střetla v oblasti Oberwiesenthal-Kovářská (tehdy Schmiedeberg) s početnou skupinou německých stíhaček Focke-Wulf 190A-8/R2 a Messerschmitt Bf 109G patřících ke stíhací eskadře JG 4.

Přečtěte si také: Hitlerovi kamikadze na konci války útočili na bombardéry – a kupodivu občas přežili

Stíhačky proti bombardérům

Messerschmitty Bf 109 verze G (Gustav) představovaly v rukou zkušených pilotů Luftwaffe smrtící zbraň. Právě na Gustavech létali Erich Hartmann (352 sestřelů) nebo Gerhard Barkhorn, který zaznamenal 301 sestřelů. V době bitvy nad Krušnými horami ale v kokpitech seděli většinou už jen nováčci, pro některé z nich to byl dokonce první bojový let. Standardně byly Bf 109G vyzbrojeny dvojicí kulometů MG 131 ráže 13 mm a 20mm kanónem MG 151/20 (případně 30mm kanónem MK 108) střílejícím v ose vrtule.

Fw 190 byly jednomístné stroje s pancéřovanou kabinou, které měly zejména v nižších a středních výškách vynikající manévrovatelnost. Stíhačka měla respekt vzbuzující výzbroj, kterou standardně tvořily dva kulomety MG 131 ráže 13 mm a 4 kanóny MG 151 ráže 20 mm. Letouny verze A-8/R2 měly místo dvou vnějších 20mm křídelních kanónů namontovány výkonnější kanóny MK 108 ráže 30 mm schopné americké stroje poslat k zemi už po několika zásazích.

Členové posádek létajících pevností B-17G z Krvavé stovky ale nebyli žádní nováčci. Jejich 22,6 metru dlouhé stroje s rozpětím křídel 31,6 metru se ježily třinácti kulomety ráže 12,7 mm a Němcům byly důstojnými soupeři. Bombardéry startovaly z Anglie a přes Německo se přesouvaly ve vysoké výšce bez stíhacího doprovodu. Potkat se s ním měly nad Krušnými horami, odkud se měla letadla společně vydat k cíli mise, továrně na syntetický benzín v Ruhlandu-Schwarzheide ležící severně od Drážďan.

Černé pondělí Krvavé stovky

V pondělí 11. září 1944 ale byli němečtí stíhači rychlejší. Šest desítek Fw 190A a Bf 109G napadlo americký svaz už nad Durynskem, k hlavní bitvě ale došlo až nad Kovářskou. Nad hlavami překvapených obyvatel se v zuřivém souboji střetla stovka strojů, přičemž během několika málo minut se za ohlušujícího řevu několik amerických bombardérů řítilo k zemi. Nebe se plnilo záblesky a explozemi, kouřem hořících letadel i vrchlíky padáků. A nejen těch amerických.

Na obranu napadených létajících pevností konečně dorazily americké mustangy z 55. a 339. stíhací skupiny. P-51D Mustang byly s maximální rychlostí 710 km/h v tu chvíli zdaleka nejrychlejšími letadly na bojišti a šestice jejich 12,7mm kulometů AN/M2 Browning se okamžitě daly do práce. V zuřivých leteckých soubojích šlo k zemi 37 německých letadel (18 Focke-Wulf 190A a 19 Messerschmitt BF 109G) při ztrátě čtyř mustangů. Ale i Krvavá stovka toho dne utrpěla značné ztráty – němečtí piloti sestřelili 14 létajících pevností a další poškodili.

Mohlo by vás také zajímat: Bomby, kostry, granáty aneb Proč na Ostravsku ještě neskončila druhá světová válka

Čtyři z nich explodovaly ve vzduchu a dopadly do okolí Kovářské, kde je dnes muzeum letecké bitvy. B-17G „Boss Lady“ se ve vzduchu rozpadla a její ocas skončil na střeše dívčí školy, kde právě probíhalo vyučování. Další stroje se zřítily na saské straně hor, ale také u Božího Daru. Ještě více rozptýlené byly vraky stíhaček. Celkem toho dne zahynulo 50 Američanů a 54 jich padlo do zajetí. Němci přišli o 29 pilotů, 11 dalších bylo vážně zraněno. Zbylé americké bombardéry dokončily misi a svrhly na německou chemičku Synthesewerk Schwarzheide 53 tun bomb.

Zdroj: Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím, J. David Rogers: Doolittle, Black Monday and Innovation, Missouri University of Science and Technology

Video, které vám mohlo uniknout: Příběhy pilotů 100. bombardovací skupiny byly inspirací pro seriál Vládcové nebes (v originále The Bloody Hundredth). Na jeho trailer se můžete podívat tady:

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský