21. března 2023 14:23

Šílení letečtí akrobaté dodnes vyráží svými kousky dech. Podívejte se, jak si hráli se smrtí

Letectví bylo důležitou součástí první světové války a váleční piloti se těšili všeobecnému uznání. Létání představovalo možnost velkého uplatnění, trochu paradoxně tak zásadní posun v kariéře přinesl konec války. Nebylo proti komu bojovat ani příliš důvodů létat. Mezi pár možností, jak se coby pilot uchytit, bylo převážení pošty či práce leteckého instruktora. Nic z toho ale nepřinášelo dost adrenalinu či slávy. Před rokem 1920 se ale objevil obor, který pilotům vrátil obojí.

Letecká akrobacie se stala vítaným zábavním artiklem. Muži, kteří dříve riskovali životy v boji proti nepříteli, nyní riskovali životy, aby pobavili davy. Možnosti zbohatnout leteckou akrobacií využívalo čím dál více pilotů a rostoucí konkurenceschopnost a náročnost publika nutily piloty k čím dál šílenějším kouskům. V pořadu Dějiny letectví na Prima Zoom uvidíte úžasné záběry leteckých akrobatů předvádějících nemožné věci. Mezi akrobaty, kteří se v záběrech objevují, jsou i dva slavní akrobaté Ormer Leslie Locklear a Milton Elliott, jejichž kariéra měla hodně trudný konec.

Stezky slávy

Locklear, jenž se po válce stal instruktorem, si po zhlédnutí letecké show uvědomil, že to, co viděl, dokáže lépe. Opustil tedy s kolegou Elliottem armádu a založili spolu Locklear Flying Circus (Locklearův létající cirkus). Během svých akcí zbohatli a žili na vysoké noze, Locklear se stal dokonce filmovým kaskadérem. Jeho život měl však do štěstí daleko. Nešťastné manželství a hrozba, že přijde o práci u filmového studia, jej přiměla k zoufalému činu.

Čtěte také: Jedinečná podívaná pro cestující. Letadla s nimi zakroužila nad polární září

Při natáčení filmu The Skywayman připravoval náročnou leteckou scénu, která se měla odehrát v noci, běžnou praktikou ale bylo natočit ji ve dne a pomocí filtru vyvolat dojem nočních hodin. Locklear však trval na provedení riskantního kousku v noci, a tak společně s Elliottem letěli v podstatě naslepo. Locklear v kritické chvíli řízení nezvládl a oba piloti zahynuli v mohutné explozi. Locklearovy osudy se nakonec staly inspirací pro snímek Velký Waldo Pepper.

Zdroj: Aero Superbatics

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom