13. prosince 2022 12:00
Adam Vala

Přes 100 mrtvých a poprava na lodi: Slavná plavba kolem světa byla triumfem i hororem

Co všechno potkalo Francise Drakea během plavby kolem světa, již jako první kapitán v historii dokázal přežít?

I na dnešní poměry by byla cesta kolem světa poměrně odvážný a náležitě dobrodružný podnik. Přesto ji už před necelými 500 lety započal portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães, po jehož smrti plavbu dokončil Juan Sebastián Elcano. Na neuvěřitelnou cestu, v té době považovanou za téměř nemožnou (a to i s přihlédnutím k mnoha pověrám a neprobádaným místům), však krátce nato navázal anglický korzár, mořeplavec, viceadmirál, politik, ale také obchodník s otroky Francis Drake. Ten se do zdolání naší planety po moři pustil v roce 1577 a úspěšně svou misi zakončil o tři roky později.

Francis Drake se narodil kolem roku 1540 v anglickém Tavistocku a už v mládí sloužil na malé obchodní lodi. Moře a plavba po něm mu učarovaly, a když mu bylo přibližně 20 let, vyplul pod velením Johna Hawkinse do Afriky. Cílem plavby bylo získání otroků na práci v rodné Anglii, případně k prodeji komukoliv, kdo nabídne dostatečnou sumu. Už z této cesty si ale kvůli neochotě španělského krále poskytovat zázemí poškozeným protestantským lodím přivezl nenávist vůči Španělům, která jej následně poháněla i v plavbě kolem světa.

Ztráta flotily

Velitelem expedice se stal na příkaz královny Alžběty I., která Drakea vyslala kolem světa hlavně za účelem znepříjemnit život španělským koloniím, což v té době již bohatý mořeplavec (a v Karibiku nechvalně proslulý korzár) s radostí přijal. Cestě, která započala napodruhé kvůli špatnému počasí 13. prosince roku 1577, však předcházela pečlivá příprava, aby se mohla vstříc Tichému oceánu vydat pětice lodí s jasnou šancí na splnění zadaného úkolu. Šlo o vlajkovou loď Pelikán, později přejmenovanou na Zlatou laň, dále o Elizabeth a trojici menších plavidel Marigold, Labuť a Benedict. Nedlouho po vyplutí pak ještě Drake přidal k flotile šestou loď Mary, kterou ukořistil od Portugalců u pobřeží Afriky.

Cesta Francise Drakea byla naplánována kolem cípu Jižní Ameriky, dále podél jihoamerického pobřeží severním směrem až do mexického přístavu Guatulco. Odtud měl plout Tichým oceánem kolem Havajských ostrovů do oblasti dnešní Indonésie a dále Indickým oceánem až k jižnímu cípu Afriky a podél pobřeží zase zpět domů do Anglie. Faktem ovšem je, že už pouhý rok po vyplutí se Drakeova flotila zmenšila na pouhou jednu loď, když o zbylé přišel zejména vinou opotřebení během špatného počasí. Část ztráty kontroly nad loděmi ale způsobila i vzpoura druhého nejvýše postaveného muže expedice Thomase Doughtyho, který byl roku 1580 během plavby dokonce popraven.

Mořský bůh

Faktem ovšem je, že se Drake musel postupně spolehnout jen na svého Pelikána, i když cestou dokázal zajmout hned několik dalších španělských a portugalských lodí. Postupně také získával značnou kořist, včetně desítek kilogramů zlata a tun stříbra, jež bezpečně dopravil do Anglie. Mezitím ale strávil se svou posádkou značnou část výpravy na západním pobřeží Severní Ameriky, přibližně v oblasti dnešního města Coos Bay ve státě Oregon. Zde se dokonce spřátelil s místními indiány z kmene Miwoků, kteří jej prohlašovali za mořského boha a učinili Drakea svým čestným náčelníkem. Francis Drake ovšem kotvil u pobřeží zejména z toho důvodu, aby mohl být Pelikán – nyní již přejmenovaný na zmiňovanou Zlatou laň – náležitě opraven a připraven na druhou část cesty.

Nový Albion, jak byl kousek země v dnešním Oregonu pojmenován, Francis Drake opustil 23. července 1579 a vydal se přes Tichý oceán směrem k Africe. Když ovšem proplouval kolem oblasti Indonésie, byla loď vlnami zanesena k útesům a výprava o ni málem přišla. Drake nařídil loď zastavit a tři dny čekat na příznivý vítr, který by ji opět nasměroval na otevřené moře, odkud by mohla bezpečně pokračovat. Téměř na den přesně za rok od vyplutí z oblasti Oregonu dorazila loď k mysu Dobré naděje a 26. září 1580 zakotvila v Plymouthu. Domů se dostalo z celkového počtu kolem 200 mužů pouhých 59, ovšem s bohatým nákladem ukořistěným Španělům. Francis Drake se stal prvním Angličanem, který dokázal obeplout celý svět a prvním kapitánem, který na této nebezpečné cestě nezemřel. Dodnes je však značně kontroverzní postavou dějin a mnozí poukazují na jeho pirátské činy, s nimiž si náležitě tajemně pohrává i slavná videoherní série Uncharted s hlavním hrdinou Nathanem Drakem, údajným potomkem slavného mořeplavce.

Zdroj: I. Dibelková – Sir Francis Drake. Část I., plavba kolem světa v letech 1577–1580

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom