Útok v Ardenách: Nováčci neměli proti Hitlerovým veteránům žádnou šanci

Těsné úniky 2. světové války (4) – Peklo v Ardenách

Zima roku 1944 se v západní Evropě přihlásila s mimořádnou tvrdostí. Deště nejprve proměnily celou zemi v bláto a bažiny a vůbec nejnižší teploty za posledních 38 let způsobily, že celá fronta doslova zamrzla.

V lesnatých Ardenách, na nejklidnějším úseku spojenecko-německé fronty, se narychlo vytvořená americká 106. pěchotní divize složená z velkého počtu nováčků rozptýlila podél dlouhé linie. Dělostřeleckou podporu jim zde poskytoval 333. prapor dělostřelců, jejichž převážně afroameričtí příslušníci stejně jako pěchota o tomto hornatém území ve východní Belgii mluvili jako o frontě duchů.

Přečtěte si také: Téměř 100 000 mrtvých, zraněných a zajatých na každé straně. Poslední Hitlerův útok Američany dokonale zaskočil

Ospalý klid mrznoucí krajiny se ale měl brzy změnit v pravé peklo. Jen několik kilometrů od nováčků 106. pěchotní divize Adolf Hitler v tichosti soustřeďoval své zbývající elitní jednotky k poslednímu troufalému úderu proti nic netušícím Spojencům. Zatímco se američtí vojáci chystali na Vánoce, připravovali se Němci na válku. Jak připomínají tvůrci dokumentární série Těsné úniky 2. světové války vysílané na Prima ZOOM, množící se hlášení zpravodajské služby o přesunech dělostřelectva a dalších jednotek na německé straně spojenecké velení většinou ignorovalo.

Tanky a raketomety proti nováčkům

Se zahájením útoku Němci čekali na špatné počasí, které Američany připraví o leteckou podporu. Dočkali se v polovině prosince 1944. Na 100 kilometrů dlouhé frontě tak 16. prosince překvapivě zaútočilo 13 pěších a pět obrněných divizí s asi 500 tanky včetně obávaných 45tunových kolosů Panther (Panzerkampfwagen V Panther, Sd.Kfz. 171).

Útok podporovalo 1900 děl a samohybnými raketomety Panzerwefer schopnými odpálit najednou deset raket ráže 15 cm. Němci se také uchýlili k válečné lsti, když příslušníci SS převlečení za řadové vojáky pronikli za americké linie a začali zde šířit chaos.

Mohlo by vás zajímat: Bomby, kostry, granáty aneb Proč na Ostravsku ještě neskončila druhá světová válka

Nečekaný úder způsobil v americké linii naprostý chaos a vedl k obklíčení velkých částí 106. divize a dva z jejích tří pluků se 19. prosince vzdaly Němcům. O moc lépe se nevedlo ani dělostřelcům 333. praporu polního dělostřelectva. Část dělostřelců ustoupila k Bastogne, kde se později v rámci bitvy v Ardenách odehrávaly těžké boje, zatímco dvě baterie zůstaly se 106. divizí. Dělostřelci utrpěli těžké ztráty, 11 zajatých černošských příslušníků baterie pak Němci zmasakrovali poblíž belgické osady Wereth.

Zdroj: History, Imperial War Museum

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom