17. července 2024 07:00
Adam Vala

Prozkoumejte slavnou loď polárníků Scotta a Shackletona pomocí digitálního modelu

Reálnou RRS Discovery sice můžete navštívit ve skotském městě Dundee, díky její digitální replice ale vůbec nemusíte vstát z gauče.

Na přelomu 19. a 20. století výrazně vzrostl zájem světových mocností o probádání Antarktidy. Expedici na do té doby neprozkoumaný kontinent chystala řada zemí včetně Velké Británie, která ji nakonec svěřila do rukou polárníka Roberta Falcona Scotta. Ten sestavil svůj tým, který zahrnoval i dalšího významného průzkumníka Ernesta Shackeltona, a naplno využil podpory, které se mu od britské koruny dostalo zejména v podobě lodi RRS Discovery, jež byla speciálně navržená pro polární expedici.

Unikátní loď

Loď postavila společnost Dundee Shipbuilders Company a na vodu ji spustila v roce 1900. Na konci března 1901 pak byla loď dokončena coby jedna z posledních tradičních celodřevěných třístěžňových lodí postavených ve Spojeném království. Speciální byla například díky propracovanému systému ventilace pro nerušené provádění experimentů nebo konstrukci s důrazem na dostatečný prostor pro veškerou výbavu a případný vědecký materiál sesbíraný na Antarktidě. I díky tomu se první expedice v letech 1901-1904 stala mezníkem v dějinách britského antarktického výzkumu a velkou inspirací pro další výpravy.

Čtěte také: Ztroskotali v ledovém moři, odplutí na kře bylo jen začátkem. Poznejte mrazivý příběh Shackletonovy expedice

Ačkoliv RRS Discovery vyplula vstříc Antarktidě ještě několikrát, od roku 1931 se z ní stala výcviková loď a o 55 let později se vrátila zpět do Dundee, aby zde sloužila jako turistická atrakce. Její prohlídku vřele doporučujeme, jde o fascinující zážitek. Podrobně prohlédnout si ji ale můžete i v případě, že se do Dundee nedostanete. Za přispění vědců z University of Southampton totiž vznikl trojrozměrný model, který slouží nejen zájemcům z řad veřejnosti, ale také historikům snažícím se loď udržovat v kondici a restaurujícím její části.

Unikátní pohled na místa, která nejsou obvykle vidět

„Digitální dvojče RRS Discovery poskytuje úžasnou příležitost, aby více lidí mohlo prozkoumat tuto fascinující loď a dozvědět se o její historii zcela novým způsobem, a to včetně částí lodi, které nejsou veřejnosti přístupné,“ vysvětlil Michael Grant ze Southamptonského námořního institutu. Technologie, kterou tým použil pro vytvoření modelu, zahrnují laserové skenery, dále techniku LiDAR, která pro vytvoření obrazu využívá světlo v podobě pulzního laseru, a v neposlední řadě fotogrametrická data, díky kterým byl model dokončen. Na to, jak jeho jednotlivé části vypadají, se můžete podívat v přiloženém videu, případně zkoumat dostupné fotografie.

Model je pro veřejnost dostupný k ještě podrobnějšímu prohlédnutí přímo v muzeu na palubě RRS Discovery, měl by však sehrát důležitou roli při oslavách v roce 2025 a není vyloučeno, že bude uvolněn veřejnosti. Pokud vás zajímá víc o tom, jak model vznikal, pracovníci University of Southampton se podělili i o tyto detaily.

Zdroj: Dundee Heritage Trust, University of Southampton

Video, které jste mohli minout: Čtyřletá Zara došla do základního tábora Mount Everestu, drží světový rekord

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom