10. dubna 2023 06:00

Teroristé 10 smrtícími bombami dokonale splnili cíl. Dostali rekordní tresty

Teroristický útok ve španělském Madridu přinesl jak trpkou prohru, tak nezvykle vysoké tresty pachatelům. Strůjci neštěstí dostali v podstatě to, co chtěli, a neskutečně mnoho let ve vězení k tomu.

Během ranní dopravní špičky 10. března 2004 by v hlavním městě Španělska nikoho nenapadlo, že se následující okamžik výrazně otiskne do světových dějin. Po půl osmé ráno však explodovaly výbušniny v několika vlacích spojujících madridské předměstí s centrem. Ve stanicích Atocha, El Pozo, Téllez a Santa Eugenia vybuchlo celkem 10 bomb, které usmrtily dohromady 191 lidí. V dalších vlacích byly nalezeny tři výbušniny, které selhaly.

Pyrrhovo vítězství

Kromě obvyklé paniky se začaly šířit i spekulace o tom, kdo výbušniny nastražil a proč. Útok se odehrál krátce před volbami, což nahrávalo nejrůznějším konspiračním teoriím. Do souvislosti byla téměř okamžitě dána politika vládnoucí Lidové strany, jíž mnozí voliči přisuzovali účast španělské armády v Iráku. Značná část Španělů s účastí nesouhlasila a teroristický útok byl snadno se nabízejícím argumentem, proč Lidovou stranu nezvolit. K tomu nakonec došlo. Volby vyhrála Španělská socialistická dělnická strana pod vedením Josého Luise Zapatera, jehož vláda španělské vojáky z Iráku stáhla. Teroristický útok tak ve výsledku přinesl radikálům to, co chtěli. Jejich odhalení bylo nicméně blízko, zejména díky nalezeným nevybuchlým bombám.

Čtěte také: Terorista Breivik chce na svobodu. Hajloval před soudem jednajícím o jeho propuštění

Nálože byly ve vlacích ponechány ve sportovních taškách. V každé se nacházelo 10 kg dynamitu Goma ECO 2. Jako časovače teroristé použili mobilní telefony. Právě ty se staly důležitým vodítkem pro policii – mobily totiž jeden z teroristů zakoupil všechny naráz, což si prodejce pamatoval. Zároveň pachatelé používali telefony k běžnému volání mezi sebou a výpisy z hovorů ukázaly na několik osob. V první řadě tu byl bývalý horník José Emilio Suárez, jenž pachatelům dynamit prodal na černém trhu. Zároveň se policie dostala na stopu překupníků drog arabského původu, o nichž měla už delší dobu informaci, že se radikalizovali. Většina pachatelů se skrývala v jednom bytě. Když si uvědomili, že je obkličuje policie, odpálili sebevražednou nálož.

Nakonec v roce 2006 stanulo před soudem 28 osob. Prvoinstanční soud shledal vinnými 21 z nich, v červenci roku 2008 pak španělský nejvyšší soud jednoho ze sedmi původně osvobozených odsoudil ke čtyřem letům vězení, jiné čtyři odsouzené naopak osvobodil a jiným trest snížil. Nejvyšší tresty dostali Maročané Džamál Zugam a Usmán Džnáuí – byli odsouzeni na 42 917 let za 191 vražd a 1 841 vražd ve stadiu pokusu. Bývalý horník José Emilio Suárez, jenž výbušniny obstaral, má podle rozsudku strávit ve vězení 34 715 let.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom