4. října 2022 15:45

Začíná tereziánské léto. Jak dlouho teď bude venku teplo?

Babí léto 2022 propršelo, naštěstí má teplo v rukávu ještě svatá Terezie. Právě podle ní se oteplení, které přichází v polovině první říjnové dekády, nazývá tereziánské léto.

Svatá Terezie (u nás ve tvaru Tereza) má svátek 15. října a oteplení, o němž je tu řeč, vůbec není zanedbatelné. Po mimořádně deštivém a ve své druhé polovině i chladném září totiž začátek října slibuje dostatek slunečního svitu a teploty stoupající až na 20 stupňů Celsia. Takto letošní tereziánské léto charakterizují odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu:

Deset teplých dnů paní Terezy

Pro tereziánské babí léto jsou typické nejen vyšší teploty, ale kvůli prodlužujícím se nocím také ranní mlhy, které se většinou během dopoledne rozpustí. Poměrně vysoké teploty by s mírným poklesem v neděli měly vydržet nejméně deset dnů, tedy do čtvrtka 13. října. To už půjde sice o průměrné nejvyšší denní teploty kolem 16 °C, i tak je ale svatá Tereza v říjnu 2022 k teplomilným Čechům neobvykle vlídná.

Mimochodem jméno Tereza zřejmě s teplem souvisí. Podle jednoho z výkladů původu tohoto ženského jména oblíbeného zvláště v tvaru Tereza může být jeho základem řecký výraz theros s významem „horko”, „teplo” nebo „léto”. Další z výkladů odkazuje na souvislost s ostrovem Thera v Egejském moři, případně s ostrovem Therasia ležícím u Sicílie.

Jméno svatá Terezie pak nese vícero světic. Tou nejznámější je zřejmě španělská mystička a reformátorka karmelitánského řádu Teresa de Cepeda y Ahumada, známá jako svatá Terezie od Ježíše nebo Terezie z Ávily (1515–1582). Tvrdila, že se jí po dva roky pravidelně zjevoval sám Ježíš Kristus v tělesné podobě, i když neviditelné. V dalším zjevení ji opakovaně probodl serafín rozžhavenou špičkou zlatého kopí srdce, čímž jí způsoboval bolest v oblasti ducha i těla. Toto zjevení se stalo inspirací pro jedno z nejznámějších Berniniho děl – sousoší Extáze sv. Terezy v Santa Maria della Vittoria v Římě.

ZDROJ: ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky léto počasí Česko babí léto Terezie od Ježíše tereziánské léto

Populární filmy na Prima Zoom