23. února 2024 07:05

Putin přišel na to, jak obejít sankce. Za ropu inkasuje desítky miliard dolarů, jeho podvod byl natočen

Rusko prodává ropu Indii

Putinovo Rusko bohatne díky obchodu se spojencem USA. Ropa se tajně překládá přímo na moři.

Rusko vstupuje do třetího roku války bohatší než kdykoliv předtím a může za to zisk z ropného obchodu s Indií. Příjmy státu v roce 2023 masivně vzrostly právě díky dodávkám strategické suroviny v hodnotě 37 miliard dolarů do Indie. Analýza, kterou si nechala zpracovat americká CNN, pak ukazuje, že část této ropy v podobě sekundárních ropných produktů za více než miliardu dolarů Indie coby obchodní partner Washingtonu vyvezla do USA.

Přečtěte si také: Putinův tajný palác: Luxusní sídlo ruského prezidenta odhalil Navalnyj, stálo 29 miliard korun

Podle zjištění neziskové organizace CREA (Centre for Research on Energy and Clean Air) se dovoz strategické suroviny z Ruska do Indie oproti předválečnému stavu zvýšil třináctkrát. Indie tak do značné míry nahradila západní země, které Putinovu ropu po napadení Ukrajiny Ruskem kupovat přestaly nebo objem dodávek v souladu se sankcemi významně snížily.

Flotila duchů

Přestože prodej ruské surové ropy Indii není předmětem sankcí, vytvořil Kreml k zamaskování celé operace sofistikovaný systém. Podle CNN se ohromné množství ropy na volném moři přečerpává z tankeru na tanker, aby se ztížilo pátrání po tom, kdo s kým vlastně obchoduje, a maximalizovaly se tak zisky Putinova režimu.

Štáb CNN dokonce část této „flotily duchů“ vystopoval a zachytil přímo při akci v řeckých vodách. Začátkem února nedaleko přístavu Gytheio na jihu Peloponésu zde dva tankery – jeden obří a druhý podstatně menší – s přiraženými boky přečerpávaly surovou ropu z lodi na loď ve snaze zamaskovat původ a skutečného příjemce strategické suroviny. Na reportáž se můžete podívat tady:

Obě lodě mají pohnutou historii a obě vypluly několik dnů předtím z Ruska. Podle společnosti Pole Star Global, která monitoruje námořní dopravu, je jeden z tankerů majetkem indické společnosti podezřelé z obcházení protiruských sankcí, majitel druhé lodi je pak na sankčním seznamu USA. Rusku se tak v reakci na západní sankce podařilo vyrobit paralelní lodní strukturu tvořenou stovkami tankerů s neprůhledným vlastnictvím. Podle společnosti Windward mapující toky zboží po námořních trasách se tato flotila v roce 2023 rozrostla na 1800 plavidel.

Vznik ruské „flotily duchů“ iniciovala dohoda z konce roku 2022 o zastropování nákupních cen ruské surové ropy na 60 dolarech za barel. Skupina zemí G7 tak zakázala svým lodním společnostem a pojišťovacím firmám – klíčovým hráčům v námořní dopravě – usnadňovat nebo uskutečňovat obchod s ruskou ropou nad tuto cenu. V únoru 2022 se přitom v důsledku napadení Ukrajiny Ruskem vyšplhala cena ropy až na 130 USD/barel, o dva roky později (leden 2023) cena klesla na 87 USD/barel.

Ropa financuje válku proti Ukrajině

Část obchodu s ropou mezi Ruskem a Indií přitom probíhá napřímo a zcela otevřeně. Společnost Windward, která pro americkou CNN analyzovala pohyb na námořních trasách, detekovala za rok 2023 celkem 588 přímých cest ropných tankerů z Ruska do Indie. Podle Pole Star Global tu samou cestu ve stejném období podniklo nejméně dalších 200 lodí, které ovšem svůj náklad přečerpávaly v Lakonském zálivu tak, jak to zachytil i štáb CNN.

„Musíte mít opravdu pádný důvod překládat 60 milionů barelů ropy na volném moři a teprve pak je dopravit do Indie, protože mnohem snazší je to prostě nedělat a plout přímo,“ komentoval enormní úsilí Moskvy o obcházení sankcí šéf Windwardu Ami Daniel. Důvod je nicméně zjevný – je jím akutní potřeba zvýšit příjmy státního rozpočtu Ruska v souvislosti s dva roky trvající válkou na Ukrajině. Špatnou zprávou pro napadenou zemi je, že to režimu Vladimira Putina vychází.

Mohlo by vás také zajímat: Putin má plán na eskalaci rozsáhlé války. Podívejte se na její detailní časovou osu

Díky „flotile duchů“ a obcházení sankcí prostřednictvím Indie vzrostly ruské rozpočtové příjmy v roce 2023 na rekordních 320 miliard dolarů a za rok 2024 Moskva očekává příjmy ve výši 384 miliard USD. Třetina této částky – v roce 2024 to má být ještě větší podíl – pak jde na financování války na Ukrajině.

Zdroj: CNN, The Economic Times

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom