20. února 2024 07:00

Nekonečné mučení v absolutním mrazu je jen začátek. Detailní popis fungování věznice, v níž zemřel Navalnyj

Alexej Navalnyj přežil v sibiřské kolonii Polární vlk pouhých 53 dnů. Zemřel krátce před prezidentskými volbami, v nichž si chce Vladimir Putin nadělit další šestileté období v čele Ruska.

V prosinci 2023 se po Alexeji Navalném na dlouhých 19 dnů slehla zem. Putinův kritik si odpykával mnohaletý trest ve věznici IK-6 ve Vladimirské oblasti 200 kilometrů východně od Moskvy, odkud ho ale ruská vězeňská služba FSIN odvezla do jednoho ze 30 pracovních táborů se zvláštním režimem. V Rusku takový transfer může zabrat celé týdny a někdy i měsíce, proto si Navalného spolupracovníci oddechli, když se jim 26. prosince ohlásil z tábora IK-3 v sibiřském Charpu. Úleva ale netrvala dlouho.

Přečtěte si také: Podivné smrti Putinových kritiků. Navalnyj je jen špičkou ledovce, připomeňte si nedávnou minulost

Město Charp leží na soutoku dvou řek spadajících z nedalekého místy až 1300 metrů vysokého hřebene pohoří Ural. Podstatné je, že jde o východní svahy pohoří, takže z geografického hlediska patří Charp – byť jen velmi těsně – už do Asie. Město s přibližně 5000 obyvateli se nachází 60 kilometrů za severním polárním kruhem v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu asi 2000 kilometrů od Moskvy a v 60. letech minulého století ho na troskách jednoho z táborů Stalinova Gulagu postavili trestanci pracující na stavbě železnice. A trestanci tvoří značnou část jeho obyvatel i dnes.

Peklo Polárního vlka

V Charpu bychom našli hned dvě věznice. Navalnyj skončil v IK-3 zvané Polární vlk, tou druhou je věznice pro doživotně odsouzené vězně IK-18 Polární sova. Zacházení s vězni je v obou věznicích mimořádně tvrdé. „V zimě měli rychlé nástupy v lehkém oblečení na nádvoří. Vězni byli drženi ve formaci a nebylo jim dovoleno tleskat nebo si mnout ruce. Stáli tak nehnutě 30 nebo 40 minut při mínus 45 stupních Celsia. Pokud se kdokoliv pohnul, celá skupina byla zlita vodou,“ citovala aktivistka Olga Romanová svědectví muže, který byl propuštěn z Polárního vlka v roce 2018.

Na jaře se pak mučení obohatilo o nový prvek – bodající komáry a mouchy. „Pokud jste pohnuli rukou, přišla znovu voda. Celou skupinu prostě postříkali z vodního děla,“ doplnila pro Rádio svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Romanová, která se v Rusku zasazuje o práva vězňů.

„Bití, ponižování, elektrické šoky, jste drženi v chladné cele nahý nebo v mokrém oblečení. Můžete být ve fetální poloze v železné krabici, kde téměř nemůžete dýchat a musíte močit pod sebe. Běžně vám vyhrožují znásilněním, když vás šikanují,“ popsal praktiky ve věznici IK-8 (Polární medvěd) ukrajinský filmař Oleh Sentsov, který zde strávil pět let za terorismus. Tato věznice se stejně jako Polární vlk nachází v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu a podmínky jsou obdobné.

Mohlo by vás také zajímat: Brutální očistec odříznutý od světa. Jak to chodí ve věznici Polární vlk, kde zemřel Navalnyj

Samotka pro Navalného

Alexej Navalnyj se stal jedním z 1020 vězňů tábora, v němž mimo jiné strávil tři roky i Platon Lebeděv, blízký spolupracovník ruského oligarchy Michaila Chodorkovského. Hned po příjezdu Navalnyj okusil týden na samotce, opakovaně se sem pak vracel. Kromě stísněné izolace měl pobyt v izolaci jednu nevýhodu – zatímco ostatní vězni chodili na vycházky odpoledne, kdy je teplota přece jen o několik stupňů vyšší, on se musel procházet v půl sedmé ráno.

Po jedné takové vycházce v prostoru 11 krát tři kroky pak 16. února 2024 hlavní představitel ruské opozice ve svých 47 letech zemřel, údajně na krevní sraženinu. Smrt Alexeje Navalného jen o několik týdnů předcházela březnovým prezidentským volbám, ve kterých se Vladimir Putin uchází o další šestiletý mandát v čele státu.

Zdroj: RFE, Kommersant

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom