13. června 2024 14:25
Adam Vala

První úmrtí člověka na ptačí chřipku: Světová zdravotnická organizace událost potvrdila a nabídla detaily

Mutace viru H5N2 poprvé zabila člověka. Je důvod k obavám?

Od dob pandemie koronaviru sledujeme zprávy o šíření nejrůznějších virů a onemocnění se zvýšenou pozorností. Ptačí chřipka, která patří k častým onemocněním zejména drůbeže, se kterým se minimálně skrze média střetáváme už dlouhé roky, však dosud pro člověka nepředstavovala riziko. Nebyl znám žádný případ, kdy by vir ptačí chřipky způsobil člověku smrt, i tohle dogma se však před nedávnem rozpadlo. Koncem dubna 2024 totiž v Mexiku zemřel teprve 59letý muž, a jak potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO), příčinou smrti byl skutečně vir H5N2, jeden z kmenových mutací ptačí chřipky.

Záhadný případ

Příznaky nákazy byly u muže podle Světové zdravotnické organizace objeveny 17. dubna a šlo o projevy jako horečka, dušnost, průjem a celková slabost. Hospitalizován byl o sedm dní později v Národním institutu respiračních onemocnění v Mexico City a ještě téhož dne zemřel. WHO nicméně ve své zprávě dodává, že se muž dlouhodobě léčil s cukrovkou a trpěl také onemocněním ledvin. Už tři týdny předtím, než se u něj objevily první příznaky ptačí chřipky, byl navíc upoután na lůžku.

Důležité nicméně je, že se dosud stále neví, jak se muž uváděnou mutací ptačí chřipky nakazil. Podle vyšetřování hygienické stanice totiž nepřišel do styku s drůbeží a u lidí, kteří přišli naopak do styku s nakaženým, se ptačí chřipka neprojevila. „Ze 17 kontaktů identifikovaných a sledovaných v nemocnici, kde pacient zemřel, hlásil jediný rýmu mezi 28. a 29. dubnem. Vzorky odebrané těmto kontaktům však byly negativní na chřipku i onemocnění SARS-CoV 2,“ uvádí pak WHO ve svém prohlášení.

Mohlo by vás zajímat: Infikované maso v Polsku zřejmě zabíjí kočky. Může ohrozit i člověka

I z tohoto důvodu proto Světová zdravotnická organizace uklidňuje, že současné riziko nakažení a hlavně následků v podobě smrti zůstávají pro běžnou populaci nízké. Situaci však WHO monitoruje a připouští, že se mutace H5N2 začíná u drůbeže vyskytovat ve zvýšené míře.

Zdroj: Mirror, WHO

Video, které jste mohli minout: Obří výskyt ptačí chřipky u Chocně. K likvidaci poputuje 70 tisíc slepic a kohoutů

Adam Vala