23. února 2025 07:05

Návod na perfektně uvařené vejce je složitý, ale výsledek opravdu stojí za to

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak správně uvařit vejce? Italští vědci tvrdí, že našli ideální metodu, která zajistí perfektně uvařený bílek i žloutek. Jejich proces, nazývaný periodické vaření, ale vyžaduje dokonalé načasování úkonů a půl hodiny vašeho života.

Vaření vajec se na první pohled zdá být triviální záležitostí. Dokonalé konzistence se ale zdá nemožné dosáhnout. Když je bílek tuhý, žloutek je už moc suchý a drobivý. Vazký a chutný žloutek zase jde ruku v ruce s nedovařeným bílkem. Vědci z Univerzity Neapol Federico II v Itálii ovšem přišli s metodou, díky které si vejce uvaříte tak, aby byl bílek pevný a žloutek zůstal krémový.

Střídání teplot a stopky

Podle jejich studie, zveřejněné v časopise Communications Engineering, musíte vejce na střídačku dávat do vroucí a vlažné vody. „Hlavní princip naší metody spočívá v tom, že zajistí dobře uvařený bílek, aniž by došlo ke znehodnocení žloutku,“ vysvětlil spoluautor studie Ernesto Di Maio.

Jestli si to budete chtít doma zkusit, potřebujete k tomu hrnec s vroucí vodou (100 °C), misku s vodou, která má teplotu přesně 30 °C, naběračku na vejce, stopky a 32 minut vašeho času. Vejce se na dvě minuty ponoří do vroucí vody, pak na dvě minuty do vlažné vody. A cyklus se musí zopakovat celkem osmkrát. Nakonec vejce zchladíte studenou vodou a oloupete.

Čtěte také: Nakládané houby v kuchyni: Tipy a triky, jak využít zásoby ze spíže při vaření

Podle vědců je takhle průměrná teplota, které vejce během procesu dosáhne, přesně 65 °C – tedy teplota, která je ideální pro žloutek; bílek se ovšem stihne dokonale uvařit díky kontaktu s vroucí vodou. Zapeklitý proces autoři nazvali „periodické vaření“.

Matematika v kuchyni

Jestli si myslíte, že na tuto důmyslnou metodu přišli jen tak, tak se pletete. „Napsali jsme přesnou matematickou rovnici a následně ji implementovali do počítačového modelu. Testovali jsme různé teploty a podmínky, abychom našli tu nejlepší kombinaci,“ vysvětlila postup bádání hlavní autorka studie Emilia Di Lorenzo.

Výsledky pak ověřili i prakticky. Osm odborníků hodnotilo chuť, konzistenci a barvu periodicky vařených vajec a odborníci dokonce zanalyzovali i jejich chemické a nutriční vlastnosti. Zjistili, že oproti běžným metodám vaření si vejce uvařená periodickým způsobem zachovala vyšší obsah sloučenin s antioxidačními vlastnostmi, které mohou pomáhat v boji proti zánětům. Takže sice oproti běžnému „hodím vejce do vody a nechám ho tam 10 minut“ ztratíte půl hodiny života postáváním nad sporákem, ale zase budete jíst zdravě… a ještě si pochutnáte.

Zdroj: Communications Engineering, The New York Times, National Geographic, AP.

Video, které jste mohli minout: Evropa se připravuje na obalovou revoluci. Konec mikrotenových sáčků se projeví na cenách.

Klára Ochmanová

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom