28. června 2024 07:00

Nejstarší víno světa obsahuje nechutnou ingredienci, která ho udržela tekuté 2000 let

Pozůstatky prastarých vín archeologové objevili už mnohokrát, tohle je ale jediné, které zůstalo tekuté i přesto, že je mu 2000 let. Důvod, proč tomu tak je, je ale jen pro silné žaludky.

Příběh bílého vína, které archeologové našli v roce 2019 ve španělském městě Carmona, je sice nesmírně zajímavý, musíme ale dodat, že opojný nápoj v něm hraje vlastně vedlejší roli. Samotný nález vám možná napoví proč – víno se totiž nacházelo v jedné ze šesti uren v rodinné hrobce zámožných občanů, kteří v oblasti žili před dvěma tisíci let.

Lidský popel

Zatímco zbylých pět uren obsahovalo výhradně lidský popel, ta poslední, šestá, byla až po okraj naplněná podivnou nahnědlou tekutinou. Odborníci si byli naprosto jistí, že urna nikde neprosakuje a ani hrobka nenesla žádné známky toho, že by do ní někdy zatekla voda. Podrobili proto tekutinu důkladné analýze a zjistili, že jde o římské bílé víno.

Jde o nejstarší víno, které se kdy dochovalo v tekutém stavu – odborníci soudí, že je 2000 let staré. Důvod, proč se takto zachovalo, souvisí s tím, proč se našlo zrovna v urně a v hrobce. Jednou z jeho zásadních ingrediencí je totiž lidský popel. Víno do urny s ostatky bohatého muže zřejmě nalili v rámci rituálu, který měl zemřelému usnadnit cestu do posmrtného života. Zapečetěné prostředí v urně pak pomohlo toto víno dokonale uchovat po dvě tisíciletí.

Zdroj: výzkum zveřejněný v odborném magazínu Journal of Archeological Science.

Video, které jste mohli minout: Corpinnat Day: Unikátní akce. Ještě nikdy jsme se nesešli všichni, říkají zástupci šumivých vín

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom