26. února 2024 07:05

Nejjednodušší jazyk na světě má jen 137 slov. Když se ho naučíte, změní vám prý život

Všechno, co za celý život řeknete, se v unikátním jazyce dá vyjádřit s pomocí třikrát méně slov, než má následující článek.

Čeština má zhruba 300 000 slovních kořenů, ke kterým můžeme přičíst ještě náš velice komplikovaný systém skloňování a časování s volným slovosledem. Angličtina celkem používá ani ne milion slov. A pak je tu Toki Pona, uměle vytvořený jazyk s celkem 137 slovy, kterými lze údajně říct vše.

Jedno slovo, mnoho významů

Jazyk Toki Pona stvořila kanadská lingvistka Sonja Lang v roce 2001. Jeho poznávacím rysem je samozřejmě minimalismus. Používá jen 9 souhlásek a 5 samohlásek. Je úplně bez členů a jednotlivá slova se nikdy nemění; neexistují v něm žádné časy, gramatické rody… dokonce zná jen 3 zájmena – já, ty a slovo, které může znamenat on, ona, ono, i oni. Jenže tahle tři slova zároveň můžete použít i ve významu „my, vy, můj, tvůj, náš, váš, jejich, její, jeho, jejichž, jim, jemu, jí“ a tak dále.

To, jak Toki Pona s výrazy zachází, zkrátka můžeme přirovnat ke způsobu, kterým v češtině používáme slovo „jídlo“. Jídlo označuje mnoho různých druhů zeleniny, ovoce, maso, mléčné výrobky, ale také komplikované pokrmy – guláš, svíčkovou nebo kynuté knedlíky. V Toki Pona mají ale mnoho významů úplně všechna slova. Pokud je třeba konkretizovat, prostě jen vrstvíte tato mnohoznačná slova tak, aby byl význam jasnější. Kontext je pochopitelně velice důležitý.

Jednotlivá slova jsou přebraná z mnoha jazyků a upravená tak, aby vyhovovala slabikové struktuře a fonotaktickým pravidlům Toki Pona.

Podivné počty a obrázkové písmo

Psát Toki Pona můžete latinkou. Hlásky se vyslovují stejně jako v češtině, kromě W, které se může číst jako anglické W nebo české V. Všechna písmena, i na začátku vět, jsou malá, velkými se označují jen cizí slova. Druhý způsob, jak Toki Pona zapisovat, je speciálním symbolickým písmem.

Podobně jako ke slovům přistupuje Toki Pona i k číslicím. Existuje jich vlastně jen pět: 1, 2, 5, 20 a 100. K vyjádření přesné hodnoty pak vrstvíte jednotlivé číslice za sebe a sčítáte je. Například 399 by se s pomocí Toki Pona vyjádřilo takto: ale ale ale mute mute mute mute luka luka luka tu tu. Tedy převedeno do číslic, 100+100+100+20+20+20+20+5+5+5+2+2.

Pozitivní myšlení a přítomný okamžik

V současnosti Toki Pona umí zhruba 3000 až 5000 lidí. Scházejí se na speciálních fórech, píšou si v chatech a dokonce skládají písně a překládají literaturu. A nedají na tento podivný jazyk dopustit. Toki pona má totiž ještě jednu stránku, a ta je tak trochu filozofická.

Podle Sapir–Whorfovy hypotézy totiž jazyk proměňuje lidské myšlení a chování, a tak se Toki Pona snaží zůstat pozitivní. Zároveň má uživatelům pomoct si uvědomit přítomný okamžik a věnovat pozornost svému okolí.

Zdroj: RobWords, Tokipona.org, Omniglot.com

Mohli jste minout: Dětem hrozí výuka v kontejnerech, řekl Bek. Nedostatek míst hlásí nejen školy u Prahy

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom