Nejcennější část avokáda vyhazujeme, říkají laboratorní výsledky
Prozatím nejméně oceňovaná část této superpotraviny by do budoucna mohla pomoci v lékařství, kosmetice a potravinářství.
Avokádo patří mezi oblíbené a chutné ovoce, které se stalo neodmyslitelnou součástí lidského jídelníčku. Zatímco si na sladké dužině s chutí pochutnáváme, pecka se slupkou zůstávají bez povšimnutí.
Přitom by právě tato nejméně oceňovaná část avokáda mohla v brzké době projít výraznou transformací, která by odpad přeměnila na užitečné látky. V první studii svého druhu vědci uvádějí, že slupky z avokádových semen jsou doslova skryté zlaté doly plné dříve nepoznaných chemických sloučenin. Tyto sloučeniny by do budoucna mohly být využity k léčbě řady vážných nemocí a v odvětví mnoha jiných oborů.
Zmražené avokádo 3
Nejcennější je slupka
Výsledky své práce vědci prezentovali na 254. národním setkání Americké chemické společnosti (ACS). „Mohlo by být velmi pravděpodobné, že slupky z avokádové pecky, které většina lidí považuje za odpad z odpadů, jsou ve skutečnosti klenotem drahokamů, protože léčivé látky v nich mohou být nakonec použity k léčbě rakoviny, srdečních onemocnění a dalších stavů,“ řekl odborník Debasish Bandyopadhyay.
Každoročně se vyprodukuje téměř 5 milionů tun avokáda. Ve většině případů se masná část tohoto ovoce zkonzumuje a semeno obalené slupkou se hodí nevyužité do koše. Někteří výrobci jedlých olejů sice extrahují avokádový olej z těchto semen, ovšem jejich plevy odstraní a před zpracováním zlikvidují. Vědci z University of Texas v Rio Grande se ale snaží dokázat, jaké vzácnosti se výrobci vlastně zbavují.
Úspěšný laboratorní pokus
Nejprve rozdrtili asi 300 sušených slupek z pecek avokáda, z nichž dodatečným zpracováním získali asi 3 čajové lžičky oleje a kolem 30 gramů vosku. Získaný produkt výzkumný tým podrobil plynové chromatografii a hmotností spektrometrii. Výsledkem bylo 116 sloučenin v oleji a 16 ve vosku. Zajímavé přitom je, že většina z těchto sloučenin se v samotných semenech nenachází. Mezi olejovými složkami byl nalezen behenyl alkohol (známý jako dokosanol), což je důležitá složka používaná v antivirových lécích. Dále byla zjištěna přítomnost látky heptakosan, která může zpomalit nebo zastavit růst nádorových buněk, a kyselina laurová, jež se může podílet na snížení rizika aterosklerózy. Ve vosku byl zase zjištěn butyl benzyl ftalát, což je plastifikátor používaný k podpoře flexibility v mnoha syntetických výrobcích. Vosk dále zahrnoval látky používané v kosmetice a potravinářské výrobě.
Avokádo na stromě Zdroj: http://pixabay.com
Debasish Bandyopadhyay a jeho tým se nyní pokouší získané sloučeniny upravit tak, aby mohly být použity k výrobě kvalitnějších léků s menšími nežádoucími účinky. Jak se tedy zdá, avokádo mezi superpotraviny skutečně právem patří – a to nejen kvůli vysokému obsahu antioxidačních látek a důležitých omega-3 mastných kyselin.
Text: Petr Smejkal