Na trhu je nový "červený chléb" s antioxidačními účinky
Další výstřelek zdraví prospěšného jídla se jmenuje... chleba.
V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.
Nový chléb je jedním z produktů aplikovaného výzkumu Mendelovy univerzity. "Pekaři mají určité standardy na pšenici, která musí mít daný obsah bílkovin, škrobu a dalších látek. Šlechtitelé se navíc snaží nalézt nějakou přidanou hodnotu v podobě vyššího obsahu vitamínů, minerálů, betaglukanu nebo jako v tomto případě antokyanů, které přispívají k lepšímu zdraví člověka," uvedl za výzkumný tým Tomáš Vyhnánek z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty.
Antokyany mají antioxidační účinky. "Konzumací pečiva do sebe člověk přirozenou cestou dostává látky, které vyvazují volné radikály, jež se během života v organismu tvoří a mohou způsobovat zánětlivá onemocnění," dodal Vyhnánek.
Pšenice i chléb pochází z jižní Moravy a jde tedy o regionální potravinu. Od května jej nabízí Karlova pekárna, která se na vývoji chleba s univerzitou podílela. Prodej se bude rozšiřovat také do sítě prodejen Brněnka a COOP.
Stogramová bulka stojí 6,70 koruny, chléb o hmotnosti 350 gramů 29 korun.