5. října 2024 16:08

Medvěd na Slovensku zabil houbaře. Šelma útočí drsněji než tygr, útěk nepomůže

Medvěd zabil houbaře na Slovensku

Střet s medvědem je noční můrou každého návštěvníka slovenských lesů. Na Slovensku je stejně jako u nás houbařská sezóna v plném proudu, což pravděpodobnost setkání člověka a největší evropské šelmy zvyšuje.

Houbařská vášeň se stala osudnou 55letému houbaři na slovenské Liptově. V nepřístupném terénu poblíž obce Hybe u Liptovského Hrádku ho napadl a usmrtil medvěd hnědý. K incidentu došlo podle policejního oddělení v Žilině v sobotu odpoledne. Slovenští záchranáři na místo vyslali vrtulník, dorazili také hasiči. Lékaři ale muži, který utrpěl těžká poranění hlavy, nedokázali pomoci.

Přečtěte si také: Drsný útok medvěda v lese: Muže kousal do obličeje, přesnou trefou ho zachránil 12letý syn

Po medvědovi pátrá policie a zásahový tým

Muž se na houby vydal v doprovodu dalšího houbaře, který zřejmě přivolal pomoc. Po medvědovi pátrá policie a vyrozuměný byl i Zásahový tým pro medvěda hnědého, což je specializovaná agentura slovenského ministerstva životního prostředí pověřená mimo jiné řešením nebezpečných střetů medvědů s lidmi.

Těch na Slovensku přibývá. V březnu 2024 na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách zemřela 31letá Běloruska, kterou předtím pronásledoval medvěd. Smrtelné zranění jí ale nezpůsobilo zvíře, nýbrž pád z výšky.

Horší než tygr

Medvěd hnědý je spolu s medvědem ledním vůbec největším suchozemským predátorem. V Čechách byl poslední medvěd uloven na Šumavě v roce 1856, Slovensko se ale v posledních letech potýká s jejich stále častějším výskytem. Nikdo přitom neví, kolik těchto predátorů v zemi vlastně žije, nejvyšší odhady se pohybují kolem 8000 jedinců.

Při útoku na člověka se medvěd hnědý chová podobně, jako by útočil na konkurenčního medvěda. Vlastnímu útoku předchází hlasité mručení, medvěd se pak zvedne na zadní a snaží se svou oběť „odzbrojit“ kousáním. Mává přitom tlapami a dokáže způsobit vážnější poranění než třeba tygr. Tlapy jsou totiž vyzbrojené 5–10 cm dlouhými drápy, kterých má na každé přední tlapě pět. Zaútočit ale může i na všech čtyřech, což jeho útoku dává velkou dynamiku.

Mohlo by vás také zajímat: Slovensko nezvládá útoky medvědů. Šelmy dráždí útěk i zírání do očí

Utíkat před medvědem není nejlepší nápad. Šelma vyvine rychlost až 56 km/h, dovede velmi dobře a vytrvale plavat a přes svou hmotnost 100–500 kg je i překvapivě hbitým lezcem. Při setkání s medvědem je lepší místo hlasitého křiku začít mluvit klidným tichým hlasem a pomalu ustupovat do strany. Neuškodí zvednout ruce a mávat jimi, budete vypadat větší. Medvědovi se nedívejte přímo do očí, považoval by to za výzvu k boji.

Zdroj: ČTK, Polícia SR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský