20. listopadu 2023 06:00

Konec obezity: Američané mají extrémně účinný lék, je ale velmi drahý

Nadbytečná kila po léku jménem Zepbound údajně odtávají obrovskou rychlostí, na druhou stranu ale zřejmě obrovskou rychlostí zmizí i peníze z peněženek pacientů. Pojišťovny tento lék v USA budou hradit jen ve výjimečných případech. A to zdaleka není jediný háček.

Ve Spojených státech je situace s obezitou skutečně na pováženou. Nadváhu tam má 70 procent lidí. Zdravotníci tam mluví doslova o epidemii. Pro srovnání, u nás se podle Českého statistického úřadu tohle číslo pohybuje mezi 50 a 60 procenty. A jak víme, obezita je častým spouštěčem mnoha dalších onemocnění. Od diabetu přes rakovinu až po onemocnění cév a srdce.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) teď schválil další nadějný lék. Nový přípravek se jmenuje Zepbound a vyvinula ho firma Eli Lilly, která se podobnými léčivy zabývá dlouhodobě. Pokud byste ho ale chtěli užívat jen rekreačně, abyste zhubli pár kilo do plavek, věříme, že vás odradí jak jeho cena, tak možné vedlejší účinky.

Lék ovlivňuje apetit i inzulin

Lék napodobuje působení hormonů GLP-1 a GIP, které vyplavují naše střeva, když jíme. Oba mají podobnou funkci – stimulují produkci inzulinu, potlačují apetit a vysílají signál, že už máme dost. Látku farmaceutická společnost už nějakou dobu prodává jako léčivo na diabetes typu 2. A nadbytečná kila podle všeho díky ní mizí velice rychle; v klinických studiích lidé zhubli průměrně 22 kilo.

Samozřejmě to nebylo „zadarmo“. Museli u toho také cvičit a správně jíst, ale i tak zaznamenali skvělé výsledky oproti kontrolní skupině, která na placebu zhubla jen 3,2 kila.

A zadarmo to nebude ani pro ty, kdo budou chtít nově schválený lék užívat. Podává se injekčně jednou za týden a pokud by americké pojišťovny byly ochotné jej pacientům proplatit, doplatek by za měsíční až tříměsíční terapii zaplatili jen okolo 25 dolarů, v přepočtu cca 600 korun.

Člověk, který pojištění nemá anebo by mu pojišťovna lék ochotná proplatit nebyla, by za čtyři injekce, tedy léčbu na jediný měsíc, ale v přepočtu zaplatil zhruba 25 tisíc.

Přečtěte si také: Obézní pacienti stojí rozpočet dvojnásobek. Česko problém neřeší, připustil odborník

Na druhou stranu jen tak k rekreačnímu hubnutí lék skutečně určený není. Jeho užívání si každý dvakrát rozmyslí už kvůli možným vedlejším účinkům vyjmenovaných FDA: Nevolnost, průjmy, zvracení, zácpa, bolesti břicha, reakce v místě injekce, únava, alergické reakce, krkání, ztráta vlasů a reflux. A dietám ani sportu se při užívání léku člověk navíc opravdu nevyhne. Obojí je důležitou součástí terapie.

Zdroj: CNN, FDA, ČSÚ

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom