Logo Prima Zoom
  • Menu
  • Témata
  • Pořady
  • TV Program
  • Časopis
  • Sledujte prima+
  • Živě
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
    • Jste tu poprvé?

Trendy:

Zrádci
UFO
Druhá světová válka
Záhady
Vetřelci dávnověku
  • Témata
    • Témata
    • Pořady
    • TV Program
    • Časopis
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Cestování
    • Hrady a zámky
    • Hedvábná stezka
    • Příroda
  • Historie
    • Vikingové
    • Epidemie a pandemie
    • Starověký Egypt
  • Věda a technika
    • Koronavirus
    • Vesmír
    • Mars
  • Války
    • Studená válka
    • Válka ve Vietnamu
    • Válečné filmy a seriály
  • Druhá světová válka
    • Adolf Hitler
    • Atentát na Reinharda Heydricha
    • První světová válka
  • Výročí
    • Marie Terezie
    • Napoleon Bonaparte
    • Britská královská rodina
  • Záhady a konspirace
    • UFO a mimozemšťané
    • Utajené příběhy českých dějin
    • Alternativní historie
  • Zajímavosti
    • Filmy versus realita
    • Horory versus realita
    • Optické iluze a klamy
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima FRESH
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Zoom logo

Trendy:

Zrádci
UFO
Druhá světová válka
Záhady
Vetřelci dávnověku
Proč už všichni dávno nechodíme na chůdách? Vyšší rychlost pohybu a dlouhý krok nejsou vše

Proč už všichni dávno nechodíme na chůdách? Vyšší rychlost pohybu a dlouhý krok nejsou vše

Hudební superstar jako rizikové povolání? Studie zjistila, jak přesně sláva zabíjí

Hudební superstar jako rizikové povolání? Studie zjistila, jak přesně sláva zabíjí

Na nejchladnějším místě planety klesá teplota k −100 °C. Přežití je tady otázkou vteřin

Na nejchladnějším místě planety klesá teplota k −100 °C. Přežití je tady otázkou vteřin

Ztracená civilizace Tiwanaku stavěla pyramidy a chrámy, pak záhadně zmizela

Ztracená civilizace Tiwanaku stavěla pyramidy a chrámy, pak záhadně zmizela

Mikrovlnka nezáří ani nehřeje, přesto vám za pár vteřin ohřeje jídlo. Jak to dělá?

Mikrovlnka nezáří ani nehřeje, přesto vám za pár vteřin ohřeje jídlo. Jak to dělá?

Neandertálci podnikali dlouhé kanibalské výpravy, lovili ženy a děti kvůli masu

Neandertálci podnikali dlouhé kanibalské výpravy, lovili ženy a děti kvůli masu

Nejmenší kůň na světě se vejde do nákupní tašky a jezdí v autě na sedadle spolujezdce

Nejmenší kůň na světě se vejde do nákupní tašky a jezdí v autě na sedadle spolujezdce

Prima Zoom ■ Zajímavosti
Zajímavosti
21. března 2016 07:00
redakce Prima Zoom
Mohlo by vás zajímat
Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint
Nejrychlejší had světa dožene i člověka. Podívejte se na jeho zabijácký sprint
Zemské jádro skrývá zcela nový svět. Nález pod povrchem je ohromující
Zemské jádro skrývá zcela nový svět. Nález pod povrchem je ohromující
Stalingrad byl hrobem Hitlerovy armády. Žukov vlákal statisíce nacistů do smrtící pasti
Stalingrad byl hrobem Hitlerovy armády. Žukov vlákal statisíce nacistů do smrtící pasti
Neandertálce nevyhubila válka s člověkem. Nový objev ukazuje na zkázonosné rozhodnutí
Neandertálce nevyhubila válka s člověkem. Nový objev ukazuje na zkázonosné rozhodnutí

Jen konspirace? Jak dlouho vědí korporace, že cukr je jed?!

Cukr nás zabíjí...

Cukr nás zabíjí...

  • Zavřít
Cukr nás zabíjí...

Cukr nás zabíjí...

Přemýšleli jste někdy o tom, že vysadíte cukr? Ne proto, abyste v rámci časově omezené diety něco zhubli, ale vyřadili ho zcela a napořád ze svého jídelníčku. Přesně tak, jak to udělala autorka světově úspěšného dokumentu Cukr-blog Andrea Culková.

Seznam.cz banner

Martina Kociánová si v pořadu Kupředu do minulosti na ČRo2 povídala s režisérkou, která toto téma, tedy co v našem organismu dělá cukr, připravovala a natáčela pět let. Osobní zkušenost ji přiměla začít se vážně zabývat lidským zdravím a především tím, jak ho ovlivňuje látka, která se tváří tak sněhobíle nevinně, rafinovaný cukr. V průběhu natáčení zjistila možná víc informací, zajímavostí a také velkých politických a společenských souvislostí, než si původně sama přála.

Martina: Dostala jste se k tématu cukru skutečně až skrze svoji vlastní nemoc, těhotenskou cukrovku, anebo vás toto téma jako člověka, jako dokumentaristku, zajímalo už dříve?

Andrea Culková: Důvodem, proč jsem se tím tématem začala zabývat, byla opravdu těhotenská cukrovka, která mi byla diagnostikovaná, když jsem čekala třetí dítě. Nikdy předtím by mě nenapadlo, že se cukru budu věnovat víc než 5 let a jaké souvislosti na té dlouhé úmorné cestě objevím.

Musela jsem ze dne na den přestat konzumovat rafinovaný cukr. A překvapilo mě, jak je to obtížné, protože ten cukr je opravdu ve všem a všude. A protože jsem zvědavá, tak jsem začala pomalu pátrat, jak je to možné. Jak je možné, že dneska je cukr ve věcech, kde bychom ho vůbec nečekali.

Martina: Vy říkáte, že téma jídla je větší tabu než téma sexu. Ale člověk, když se podívá do médií, tak má pocit, že se poměrně hodně věnujeme sexu i jídlu. Vy máte pocit, že těch zaručených rad a výživových specialistů je skutečně málo?

Andrea Culková: Ono nejde o to, kolik máme výživových specialistů a kolik rad, ale jde o to, co opravdu jíme. Protože my můžeme teoretizovat, rádi se díváme na cooking show, kupujeme si kuchařky, ale poctivě si sám sobě přiznat, co jsme od rána snědli a kolik času ve své kuchyni opravdu trávíme, to dokáže jen málokdo.

Martina: Když byste se podívala zpátky a měla říct, co považujete za nejzásadnější, co jste se za těch 5 let o cukru dozvěděla?

Andrea Culková: Já jsem svoji závislost na cukru vyměnila za závislost najít o něm všechny informace. A jak to byla dlouhá cesta, tak nejdřív jsem se věnovala opravdu tomu, co cukr způsobuje našemu zdraví. Zajímala mě historie, jak spotřeba rostla a pak také to, jak cukr ovlivňuje naši politiku. A to mě, musím říct, šokovalo možná ze všeho nejvíc.

Martina: Já bych začala možná tím zdravím. To je ta nebližší košile každého z nás. Vy popisujete situaci ohledně konzumace cukru a jeho působení na naše zdraví jako hodně vážnou. Vidíte v cukru velkou hrozbu. Řekněte mi, copak vědci, odborníci nevědí, že cukr je škodlivý?

Andrea Culková: Vědí to už dávno. Vědí to od 70. let. To je také část toho našeho filmu, kdy ukazujeme, co se tenkrát stalo. I dnes se o tématu cukru začalo hodně mluvit, a to je dobře.

Podobná situace byla právě v těch 70. letech v Americe, ve Velké Británii a i v jiných zemích. Vyšla tehdy knížka Sugar Blues. Byl to jeden z těch spouštěčů, že se o tom tématu začalo diskutovat a nejenom na té odborné rovině. Už tehdy lékaři a vědci říkali: Pozor, musíme něco začít dělat nebo epidemie například diabetu bude neřízeně růst.

To se ovšem nelíbilo producentům cukru, a proto se stalo to, co my v dokumentu popisujeme. Já jsem měla štěstí a mohla jsem spolupracovat s investigativním novinářem Gary Taubesem, který víc jak 4 roky studoval veškeré materiály. Všechno to teď může znít jako konspirační teorie, ale když člověk vidí, jak to tehdy v těch 70. letech probíhalo krok za krokem, tak zjišťuje, že ty konspirační teorie občas žijeme.

Po vydání knihy Sugar Blues začala poprvé v dějinách konzumace cukru klesat. Tuto knihu mimochodem podpořil třeba John Lennon, který byl velkým zastáncem sugar-free života.

Tehdy ale potravinářský průmysl přišel s geniálním nápadem, a to využít ke své propagaci vědce. Málo se ví, ale katedru výživy na Harvardu od začátku v podstatě podporoval a dokonce i založil potravinářský průmysl. Vedoucí katedry výživy cítil zodpovědnost ke svým milodárcům a ti ho oslovili, jestli by nezpracoval rozsáhlou studii, která se jmenuje „Cukr ve výživě člověka“. A tak vzniklo dílo tisíce stran, které popisuje výhody konzumace cukru na zdraví člověka.

Samozřejmě bylo to dílo na zakázku, byl to PR materiál. Proč vznikl? Protože v té době FDA, to znamená organizace, která schvaluje a vyjadřuje se k tomu, jaká látka je, nebo není škodlivá, probírala právě cukr. A byla velká naděje, že cukr označí za nebezpečný.

Dneska by svět vypadal úplně jinak, kdyby se to tehdy té Americe povedlo. A ta šance, že se to povede, byla velmi vysoká. Proto investovali velké peníze, aby vznikla tato studie.

Podařil se jim velký kousek. Tento materiál je velmi důležitým podkladem k posuzování toho, jestli je cukr vhodný, nebo není. Výsledky poslali všem lékařům, odborníkům na výživu a tak dále, a tato studie se také stala podkladem pro studium budoucích lékařů a výživářů.

Takže jim se podařilo obrátit veřejné mínění o 180 stupňů. PR agentura, která s tím přišla, za to dostala PR Oscara. V Chicagu si odnesli za neuvěřitelně úspěšný kousek Oscara za ideální čin.

Ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu v dokumentu potvrdil, že o ničivé škodlivosti cukru odborníci vědí. Proč se tedy nic nemění? Jaké konkrétní nemoci způsobuje (nad)užívání cukru? Co se stane, když na týden vysadíte cukr? Co je u cukru bod rozkoše? A jak se postupem času vyvíjí? Přečtěte si celý rozhovor:

redakce Prima Zoom

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Nenechte si ujít novinky Prima Zoom!

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky zdraví Amerika kniha John Lennon výživa cukr jed lékař materiál Ceny Oscar korporace Martina Kociánová

Návrhy pro vás

Víte, proč se na Den díkůvzdání jí zrovna krocan? Historie
5

Víte, proč se na Den díkůvzdání jí zrovna krocan?

24. listopadu 2022 13:40
Smrt Freddieho Mercuryho: Hudební ikona nahrávala až do konce života a odmítala léky Zajímavosti

Smrt Freddieho Mercuryho: Hudební ikona nahrávala až do konce života a odmítala léky

24. listopadu 2022 09:32
Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků Zajímavosti
5

Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků

24. listopadu 2022 06:00
Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost Příroda
6

Psi mají k člověku geneticky blíž, než se myslelo. Od zbytku zvířat je odlišuje jedinečná schopnost

23. listopadu 2022 18:20
5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině Války
6

5 nejdelších zásahů odstřelovačů: Žebříček rekordů změnil zásah na Ukrajině

23. listopadu 2022 06:00
Slavný král dítě získal korunu již jako batole. Záhadná smrt byla vyřešena po 500 letech Historie
5

Slavný král dítě získal korunu již jako batole. Záhadná smrt byla vyřešena po 500 letech

22. listopadu 2022 15:00
Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily? Zajímavosti
7

Nález unikátního Thorova kladiva a dvou zvláštních mečů zaskočil vědce. K čemu sloužily?

13. listopadu 2022 06:00
NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši Vesmír

NASA úspěšně otestovala vlastní létající talíř. Pokoří s ním Mars i Venuši

14. listopadu 2022 15:29

Populární filmy na Prima Zoom

Británie z výšky: Pevnosti

Británie z výšky: Pevnosti

Dokumentární / Historický
Veverky v akci

Veverky v akci

Dokumentární / Přírodopisný
Musaši: Ztracená bitevní loď

Musaši: Ztracená bitevní loď

Dokumentární / Historický / Válečný
Hostina pod hladinou

Hostina pod hladinou

Dokumentární / Přírodopisný
T-Rex: Evoluční odysea

T-Rex: Evoluční odysea

Dokumentární / Přírodopisný

prima-cnn-news

Fiala o úkolu předělat návrh rozpočtu: Na velké úpravy to nevidím a Babiš zdržuje Vlna odchodů z ODS: Straně zůstanou na jihu Čech jen čtyři zastupitelé, 30 jich jde s Kubou Ta zvířata dopadneme, slibuje policie po střelbě na dětské oslavě v USA a žádá o pomoc

prima-zeny

Mia si podle Marcella zasloužila vyhrát. Prohra vás posune dál než vítězství, říká Miu na finále Zrádců doprovodil přítel a maminka: Vítězka vedle sympaťáka úplně zářila První slova vítězné zrádkyně Mii: Konečně to ze mě spadlo. Slavit nebudu, jsem abstinent

prima-zoom

Kolika let se dožívají hudební superstar? Metoda Mia: Vítězná zrádkyně popsala, jak v boji o výhru využila zkušenosti z policejní práce Proč už všichni dávno nechodíme na chůdách? Vyšší rychlost pohybu a dlouhý krok nejsou vše

prima-fresh

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

prima-cool

Zrádkyně Mia: kam půjde výhra? Samurajský seriálový hit vyráží v novém videu dech. Vše bylo reálné, bez CGI Zootropolis 2 boří kina a překonalo už obří historické rekordy

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Adventní a vánoční pranostiky: Tipnete si, jaká zima nás čeká? Význam svíček na adventním věnci: Proč má být jedna růžová? Staročeské vánoční cukroví se sádlem: Upečte sádlenky a škvarkové koláčky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.