9. srpna 2023 06:00

Bahnotok je nekontrolovatelný zabiják. Podívejte se na úkaz, který usmrtil 30 000 lidí

Šílené počasí Skutečné záběry IV S5 (3) - Bahnotok

Sesuv bahna může patřit k nejničivějším katastrofám. Přesvědčili se o tom obyvatelé oblasti Vargas, které na konci devadesátých let potkala nebývalá pohroma.

Bahnotok je rychlý pohyb směsi usazenin a vody po svahu, který je živený především vodou a značným podílem jemnozrnné frakce v hornině. Obvykle ho spouštějí vnější vlivy v podobě silných dešťů nebo otřesů půdy. Ve výsledku se dá popsat jednoduše: Ze svahu se valí laviny bahna, které pod sebou mohou pohřbít vše, co jim leží v cestě.

Záplava špíny

V pořadu Šílené počasí: Skutečné záběry na Prima Zoom jeden takový bahnotok uvidíte. Obrovská masa bahna se valí ulicemi a pro některé obyvatele jde o možnost pořídit skvělé záběry. Bahnotok však může být mnohem nebezpečnější. Pohyb koncentrované špíny může totiž dosáhnout rychlosti až 100 km/h a při velkém množství způsobí zničující katastrofu. Jedna taková se odehrála 15. prosince 1999 ve venezuelské oblasti Vargas.

Čtěte také: Ničivé záplavy ve Slovinsku uvěznily pět Čechů. Pro některé musely letět vrtulníky

Nezvykle mokrý venezuelský prosinec byl tehdy ve znamení masivních přívalových dešťů, které trvaly až 52 hodin. Ve vzniklé bahnité smršti zahynulo 30 000 lidí, byly zničeny tisíce budov a zhroutila se téměř celá oblastní infrastruktura.

Zdroje: Encyclopedia Britannica / Academic Accelerator

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom