20. června 2024 07:00

Popovídáme si brzy se psy? Umělá inteligence už dokáže přeložit štěkot

Slibný výzkum ukázal, že model umělé inteligence stvořený k rozpoznávání lidské řeči se ve zvucích vydávaných psy dobře orientoval a dokonce si zvládl poradit s různými psími „nářečími“.

Jestli si pamatujete na televizní seriál Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek, možná se vám vybaví přístroj jménem arafon. Tvůrci seriálu ho využili k překladu psí řeči do lidské. Nový vědecký výzkum prokázal, že takovým „arafonem“ jednou může být umělá inteligence (AI). Odborníci ji kvůli jejímu efektivnímu strojovému učení považují za klíčový nástroj, díky němuž lidstvo získá dosud netušený vhled do kterékoli zvířecí komunikace. Psali jsme o tom například v tomto článku. Vědci se většinou soustředí na komplexní komunikační vzorce, nový výzkum ale ukázal, že si umělá inteligence poradí i s pouhým hlasovým projevem.

Model určený pro lidskou řeč funguje lépe

Odborníci totiž s pomocí AI zvládli dekódovat význam celkem 14 druhů štěkotu, kňučení, vrčení a vytí, které nejlepší přátelé člověka vyluzují. Model Wav2Vec2, který k tomu použili, je přitom primárně vytvořený k rozpoznávání lidské řeči – a přitom má daleko lepší úspěšnost než jiné modely, které byly specificky naučené pro účely rozpoznání zvířecích zvuků. Umělá inteligence dokonce dokázala u psů rozlišit i mezi jednotlivými plemeny a jejich „nářečími“.

To je pro odborníky zásadní zjištění. „Naše výsledky ukazují, že zvuky a vzorce odvozené od lidské řeči mohou dobře posloužit jako základ pro analýzu a pochopení akustických vzorců jiných zvuků, třeba právě zvířecích vokalizací,“ uvedla autorka studie Rada Mihalceová v prohlášení pro univerzitní časopis Michigan News.

Mohlo by vás také zajímat: Ceny Statečné psí srdce: Již počtrnácté se oceňovali psí hrdinové

Výzkum publikovaný na odborném portálu arXiv ještě potřebuje peer review, o tom, že umělá inteligence bude nakonec znamenat revoluci v našem porozumění zvířecí „řeči“, ale mezi odborníky panuje shoda.

Zdroj: University of Michigan, Prima Zoom, Nature, arXiv

Mohli jste minout: Jak rozumět psí řeči a co dělat, když vás napadne pes?

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom