2. ledna 2024 06:00
Adam Vala

Video s kočkou doletělo k Zemi ze vzdálenosti 31 milionů kilometrů. Podívejte se, co otestovalo nový způsob komunikace

První streamované video přenášené laserovým paprskem je dalším krokem k objevování vesmíru. Jeho přenos po Zemi byl paradoxně pomalejší než vysílání z hlubin vesmíru

Mezi technickými výzvami potřebnými pro další objevování Sluneční soustavy i vzdáleného vesmíru nemusí být na prvním místě zdokonalení komunikačních systému. Když si však uvědomíme, jak dlouho trvá odeslat snímky či videa z nejrůznějších misí, je nasnadě celou záležitost zrychlit. A co je ve vesmíru rychlejší než světlo? I proto se NASA snaží pro komunikaci i odesílání dat využít laserových paprsků, což demonstrovala před koncem roku 2023 skrze streamování krátkého videa s kočkou, která příznačně honí tečku z laserového ukazovátka.

Technické problémy spojené s vysíláním z vesmíru jsou obrovské a tím větší, čím delší je video. NASA proto chtěla vybrat něco krátkého a vtipného, což se ve finále nepochybně podařilo. Patnáctisekundové video kočky se zdá být ideálním kanddiátem pro otestování laserového přenosu dat, který k Zemi vyslala sonda Psyche. „Tento úspěch podtrhuje náš závazek rozvíjet optickou komunikaci jako klíčový prvek pro uspokojení našich budoucích potřeb v oblasti přenosu dat,“ uvedla zástupkyně administrátora NASA Pam Melroy.

Vysvětlila také, že zvyšování šířky pásma je nezbytné pro dosažení budoucích cílů v oblasti výzkumu a vědy, takže NASA dělá maximum pro to, aby se technologie rozvíjela a výhledově nahradila komunikaci prostřednictvím rádiových vln. Ani v případě laserového datového přenosu se ale nelze vyhnout zpoždění, ačkoliv se bavíme o vzdálenosti pouhých 63 světelných sekund. Patnáctisekundový klip s kočkou letěl k naší planetě 101 sekund rychlostí kolem 267 Mbps, tedy přibližně 33 megabajtu za sekundu. A, ruku na srdce, jde o rychlost, která v rámci internetového připojení v dnešní době stále není standardem.

Projevilo se to ostatně i na dalším odeslání videa z Haleova teleskopu na Mt. Palamor do Laboratoře tryskového pohonu (JPL). „Přestože se vysílalo ze vzdálenosti milionů kilometrů, podařilo se video vesmírem odeslat rychleji než kolik zvládne většina širokopásmových internetových připojení. Ve skutečnosti pak bylo video po přijetí na Palomaru odesláno do JPL přes internet pomaleji,“ uvedl Ryan Rogalin ze zmíněné laboratoře.

Mohlo by vás zajímat: Revoluční antikoncepce koček přichází. Operace již nebude potřeba

Radost to ale vědcům nekazí a hledí k budoucnosti s nadějí a optimismem. Laserový přenos dat by totiž mohl dramaticky zvětšit i propustnost dat jako takových a přinést v budoucnu více fotografií a kvalitnějších videí.

Zdroj: IFL Science, NASA

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom