10. března 2024 07:05
Adam Vala

Nová konspirační teorie tvrdí, že Měsíc vyzařuje vlastní světlo

To by ale současně znamenalo, že popírá řadu jasně ověřitelných fyzikálních zákonů. Může být na tom všem aspoň zrnko pravdy?

Konspirační teorie se objevují proto, že jsou zpravidla mnohem více fascinující než nudná realita. Proč by měla být Země úplně obyčejným rotačním elipsoidem letícím vesmírem, když může být zajímavým plochým diskem, kde navíc nefunguje fyzika? A proč by měl být Měsíc jen kusem skály, který obíhá naší planetu a odráží sluneční paprsky, když může být sám zdrojem světla? V případě druhé zmíněné teorie se v roce 2024 začalo podle portálu Adda 247 objevovat stále více zastánců, bez ohledu na to, že jejich tvrzení nedává smysl.

Tvrdí například, že skály žádné světlo neodráží, bez ohledu na to, že je to právě tento jev, který nám umožňuje skály spatřit. Právě odraz světla promítnutý do našeho oka je způsobem, kterým vidíme svět kolem nás, a přirozeně to platí také pro Měsíc a jeho povrch. Další námitku mají konspirátoři vůči samotnému světlu, které se tak podle první teorie nemůže odrážet od Slunce, ale naše přirozená družice jej musí sama vyzařovat. Pak by ovšem nešlo vysvětlit jednotlivé fáze Měsíce, které jsou navíc v souladu s relativní polohou všech tří zmiňovaných těles.

Mohlo by vás zajímat: Víte, kdy lidé poprvé spatřili odvrácenou stranu Měsíce? Ohromně tím riskovali

Myšlenka, že Měsíc odráží světlo, je stará přibližně 2500 let a vyslovil ji řecký filosof Anaxagorás. Napsal, že „je to Slunce, které dává Měsíci jas“ a byl to právě zmíněný filosof, který na základě této úvahy dokázal vysvětlit ony fáze Měsíce a určovat jeho zatmění. Vše pak vcelku jasně vysvětluje video z kanálu SciTech Daily, které ve velmi zrychlené simulaci znázorňuje, jak se pohybuje Měsíc vůči naší planetě, kam dopadá stín i světlo, a proč jednou vidíme měsíc zářit na obloze celý a jindy z něj pozorujeme třeba jen srpeček.

Jinak řečeno, nevěřte všemu, co se píše na internetu. Bez ohledu na to, že vám to i my píšeme na internetu...

Zdroj: Adda 247, SciTech Daily

Video, které jste mohli minout: Lidstvo dělá první krůčky k rutinním cestám na Měsíc, tvrdí expert. Mise může přepsat historii

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom