18. ledna 2024 08:53

Proletěl bermudským trojúhelníkem a posunul se v čase. O své příhodě napsal knihu

Vetřelci dávnověku S14 (10) - Cesta časem

Bermudský trojúhelník je jednou z mnoha záhad, které se pravidelně objevují v různých typech fikce i záhadologických publikací. Jeho atraktivita je o to intenzivnější, že se s ním nepojí jedna izolovaná událost, ale jde o celou sérii podivných jevů napříč dějinami.

Oblast ležící mezi Miami, Portorikem a Bermudami zahrnuje část Sargasového moře a protéká jím Golfský proud. Pojem bermudský trojúhelník, jenž se pro problémové území vžil, se ustálil v 70. letech 20. století, podivné úkazy se zde však děly mnohem dříve. Mezi typické příklady patří například zmizení pěti amerických bombardérů Grumman TBF Avenger, k němuž došlo 5. prosince roku 1945. Co začalo jako obyčejné cvičení, pokračovalo nahlašováním problémů s palubními kompasy a povážlivě se zhoršující viditelnosti. Velitel letky, zkušený instruktor Charles Taylor, rozhodl o přistání na mořské hladině. Od té doby letku nikdo nikdy nespatřil.

Čtěte také: Podivné turbulence zranily 11 lidí. Letadlo zavedly na okraj Bermudského trojúhelníku

Cesta časem

V pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM se setkáte s dalším příkladem, tentokrát z roku 1970. Pilot Bruce Gernon 4. prosince odstartoval se svým otcem z ostrova Andros a zamířil na Miami. Neměla to být žádná nová zkušenost, trasu proletěl už mnohokrát. Čekal jej standardní půlhodinový let na 160 km. „Létám už 47 let, absolvoval jsem v této oblasti hodně letů, na tento zážitek ale nikdy nezapomenu,“ popisuje Gernon v pořadu dosud nevysvětlenou komplikaci, která náhle nastala.

Stroj náhle v letu obklíčila podivná bouře. Gernon a jeho otec se ocitli ve zvláštním mraku, jehož zářivé stěny byly posety malými obláčky, jež uvnitř něj kroužily ve směru hodinových ručiček. Pobyt v mraku však trval jen tři minuty, brzy bylo po všem. Tím ale překvapení neskončilo. Gernon s údivem zjistil, že se nachází u pobřeží Miami, na místě, kam by měl dorazit až za půl hodiny. Svůj zážitek popsal Gernon v knize Mlha.

Mohlo by vás zajímat: 10 nejlepších filmů o cestování v čase. Viděli jste je všechny?

Podivné úkazy v bermudském trojúhelníku mívají spoustu racionálních vysvětlení. Zmizení dopravních prostředků se přičítá vysoké dopravní frekvenci, nestabilnímu počasí, které v oblasti panuje a poměrně velké hloubce. Časoprostorové anomálie na své vysvětlení teprve čekají.

Zdroje: Electronic Fog/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom