Můžou za to mimozemšťané? Dokonale přepůlený skalní útvar je fascinujícím unikátem

Na první pohled útvar Al Naslaa vypadá jako důmyslná skulptura, odborníci ale tvrdí, že má čistý řez mezi dvěma obrovskými kameny na svědomí příroda. Ale jak?

Pískovcový útvar Al Naasla je jednou z nejvíc fascinujících věcí, které můžete v okolí saúdskoarabské oázy Tayma vidět. Dva obrovské kusy skály stojí (výborně vybalancované) na droboučkých podstavcích. Jejich jihovýchodní stěnu pokrývají prastaré petroglyfy, obrazy arabských koní, kozorožců a lidí vytesané do skály dlátem a kladivem.

Ačkoli se to na první pohled zdá téměř nemožné, skály se o sebe vůbec neopírají. Přesně v půli je totiž dělí téměř čistý vertikální řez, který vypadá, jako by ho stvořil spíš silný laser než příroda…

Odborníci zůstávají při zemi

Oáza Tayma bývala kdysi hustě osídlená. Bydlívala tu třeba i babylonská královská rodina. Místní obchodníci spolu tehdy komunikovali s pomocí obrazů, které ryli do skal. Petroglyfy na Al Naasla jsou pozůstatkem této komunikace. Odborníci je samozřejmě považují za historicky velice cenné, tisíciletí staré obrazy ale přesto v jejich očích zcela zastínila záhada, jak se takhle podivuhodný útvar mohl vůbec zformovat.

Přečtěte si také: UFO nad Jeruzalémem zachytila hned tři videa. Fantastická událost nicméně budí podezření

Teorií je hned několik. Prasklinu mohla například způsobit tektonická aktivita, načež se dal do práce písek nesený větrem, jenž veškeré nedokonalosti ve vzniklé puklině během zahladil během mnoha staletí. Anebo jde o zlomovou linii, slabé místo ve struktuře pískovce, které daleko snáz podléhá erozi. Zlomové linie bývají občas podle odborníků neobvykle rovné. Autory této fascinující pukliny ale mohou být i samotné živly – spáru totiž teoreticky mohla tvořit i eroze větrem, vodou nebo ledem.

Lasery a světelné meče

Samozřejmě se najdou i tací, kteří tvrdí, že puklina za žádných okolností nemohla vzniknout přirozeně - zcela jistě podle nich jde o práci dávných návštěvníků z vesmíru a jejich výkonných laserů. Fanoušky ságy Hvězdných válek George Lucase zase okamžitě napadne, jestli si někdo u Al Naasla náhodou nezkoušel světelný meč. Obojí samozřejmě jen dodává téhle přírodní záhadě na prestiži, a to je vlastně dobře.

Zdroj: Britannica, The Times of India, Geology Science

Licence creative commons k obrázku: CC BY-SA 4.0

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom