25. října 2023 07:30
Komerční sdělení , Lea Janochová

Z deníčku okouzleného cestovatele: Proč jedna návštěva Ománu není dost

Omán. Kdyby tahle země byla ženou, patřila by bezpochyby ke kriticky ohroženému druhu femme fatale, který v sobě snoubí svůdnou krásu s tajuplnou přitažlivostí a hlubokou moudrostí, přičemž platí, že čím více vám dovolí nahlédnout do svého nitra, tím víc ji chcete poznat. Jediný pohled na ni by jistě každého přiměl k bezděčnému povzdechu: „Oh, man, Oman!“

Za obdiv a úžas se v případě Ománu netřeba stydět, jsou na místě. A každý, kdo v Ománu někdy byl, dobře ví proč. Pro ty, kteří ještě neměli tu čest, jsme sepsali následující řádky. Alespoň pomyslně vítejte v zemi, která vás zahřeje na duši i na těle.

Hluboké poznání

Sultanát Omán má spoustu podob. Zdaleka to není jen poušť, kam oko dohlédne. Mezi jeho bohatství patří i moře, pláže, pralesy, hory či jeskyně. Zdejší příroda je jedním slovem kouzelná. A pokud bychom si mohli dovolit parafrázovat jednoho z největších kouzelníků všech dob, řekli bychom, že v Ománu se dostane rajského odpočinku každému, kdo o něj požádá.

Pokud tedy máte práce plné zuby či vás prostě jen přepadají zaječí úmysly, nebojte se zamířit na jihovýchodní část Arabského poloostrova a ponořit se do jeho poznávání. A když píšeme ponořit, myslíme to doslova.

K TÉMATU: Omamný Omán: Tisíce let stará kultura i panenská příroda. Poznejte ho blíže

Ať už vám ke štěstí pod mořskou hladinou stačí jen potápěčské brýle se šnorchlem, nebo se do podvodního dobrodružství raději vrháte s kyslíkovou bombou na zádech, tady najdete, co jste hledali. Korálové ekosystémy i vraky starých lodí. Vyhlášenými potápěčskými rajóny jsou okolí hlavního města Muscat, souostroví Al-Dimaníjat a především Musandam.

Exclusive Tours

Jsme zdrojem inspirace, protože i cesta kolem světa začíná myšlenkou. Jsme průvodcem, se kterým budete doma v Africe i za polárním kruhem. Jsme rádcem, který vás zná, podanou rukou, kdykoli je potřeba, a především předvídavým partnerem, díky kterému cestujete hladce a bezpečně.

zdroj: Exclusive Tours

Kdo raději zůstává nohama na zemi, jistě ho nadchne možnost trackingu. Po vlastních lze projít nejen zdejší vesnice a města s terasovitými poli, ale také objevovat hliněné pevnosti z dob dávno minulých či trhy. Za návštěvu stojí i místní nejhlubší kaňon, Wadi Nakhr, nebo údolí Bani auf v pohoří Hadžár. A kdo místo hloubek raději výšky, pak může vyšlápnout cestu na třítisícový Džabal Šams. Mimochodem najdou se i cestovatelé, kteří doporučují autostop. Je ale jasné, že taková volba s sebou nese označení: Na vlastní riziko.

Pokud je libo klasiku, kterou myslíme moře a pláže, pak je rozhodně z čeho vybírat. Mezi ty nejvyhlášenější patří Al Fizayah, která slibuje i dostatek soukromí, podobného ražení je také pláž Khalouf. Na seznamu pohádkových pláží má své místo i Al Mughsayl, poblíž které leží tzv. Blow holes, z nichž tryskají několik desítek metrů vysoké gejzíry vody.

Omán přeje připraveným

Na tuhle zemi se můžete připravit sebelépe, přesto vám přímé setkání s ní nejspíš vezme dech. Je tedy nanejvýš vhodné se dobře předem připravit i na praktickou stránku cestování a zdejší kulturu, aby člověk na místě nezmatkoval.

Co vás čeká a nemine, je pochopitelně placení. Zdejší měnou je rijál, současný kurz je necelých 58 korun. Stejně jako u nás mají i v Ománu haléře, které se tu nazývají baisa. Ovšem pozor na místní zvláštnost – jeden rijál dělá tisíc baisa. Pokud po příjezdu budete vybírat peníze z bankomatu, vyplatí se rozměnit si. A než si na zdejší finanční matematiku zvyknete, dobře se při placení soustřeďte.

Protože se jedná o muslimskou zemi, je na místě dodržovat pravidla v odívání. Ženy by měly mít zahalená ramena a paže, alespoň po lokty, nohy po kolena. Při vstupu do svatostánků je vhodná i pokrývka hlavy. Odhalující móda v Ománu určitě nefrčí, což se týká i mužů.

Mimochodem, za více zahalující oblečení bude rád každý, kdo se vydá do zdejších obchodů a restaurací apod. Vzhledem k horkému klimatu tu všude na plné obrátky frčí klimatizace. A tak bývá ve vnitřních prostorách poněkud chladno.

„Nejlépe vám v Ománu bude od října do května. V létě totiž šplhají teploty až do extrémních výšek,“ radí Vladimír David, CEO Exclusive Tours. Současně má pro cestovatele tip na ubytování, které nezklame: Al Baleed Resort Salalah by Anantara.

A jako zkušený světoběžník nezapomíná na praktické informace. „Po zdravotní stránce je Omán naprosto bezpečnou zemí, proto zde nemusíte mít žádné speciální očkování,“ dodává s tím, že je ovšem zapotřebí si včas vyřídit cestovní víza, čímž se dostáváme k praktické stránce plánu cesty do Ománu.

Vize Exclusive Tours

Umožňujeme svým klientům zažít planetu Zemi z pohledu nejvyšší úrovně cestovatelských služeb. Patříme ke špičce svého oboru. Luxus je u nás standard. Nabízíme nejvyšší kvalitu služeb, jsme dlouholetými odborníky a partnery těch nejluxusnějších poskytovatelů služeb. Udržujeme si příjemnou, přátelskou, ale zejména upřímnou a otevřenou atmosféru. Vždy jsme 100% diskrétní.

zdroj: Exclusive Tours

Ještě před odjezdem

Je fakt, že krátkodobé vízum je možné získat i bezprostředně po příletu do země, na letištích nebo hraničních přechodech. Zkušení cestovatelé i úředníci ovšem doporučují vyřídit tuhle záležitost ještě před odletem. Stačí si otevřít web Ománské královské policie. A další užitečné informace uvádějí také stránky českého Ministerstva zahraničních věcí. „Od ledna 2021 Omán umožňuje pobyt občanům 103 zemí včetně ČR na základě víza, které lze zdarma obdržet jak na letištích, tak na pozemních hraničních přechodech. Pro obdržení takového víza musejí být splněny následující podmínky: délka pobytu nesmí překročit 14 dnů, platná rezervace v hotelu, zpáteční letenka a zdravotní pojištění na jeden měsíc pokrývající i náklady spojené s léčbou onemocnění COVID-19.“

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky doporučuje svým občanům uzavřít před cestou cestovní pojištění a registrovat se v rámci aplikace „Dobrovolná registrace občanů při cestách do zahraničí“ DROZD.

Pozor, pokuta!

Omán je přátelská země. Ovšem má svá pravidla, která radíme dodržovat. Pohoršení tady může neznalý člověk způsobit poměrně snadno, stejně tak si vykoledovat pokutu. A za co všechno hrozí? Některé body vás možná překvapí:

  • Grilování a rozdělávání ohně mimo vyhrazená místa vás může vyjít i na 100 OMR (6 000 Kč).
  • Stejnou sumu vám policie může naúčtovat za odhazování odpadků, za plivání na veřejnosti pak až 20 OMR (cca 1 200 Kč).
  • Důvodem k pokutě je v Ománu i jízda ve špinavém autě, ta vás může stát 10 OMR (cca 600 Kč).
  • Pozor také na věšení prádla na balkóně, které vám může ulehčit o 50 OMR (3 000 Kč).
  • Pokud do země míříte se zvířecími miláčky, důkladně si zjistěte pravidla venčení. Musí mít obojek, vy musíte být schopni prokázat základní veterinární péči a samozřejmostí je, že si po nich uklidíte. V opačném případě hrozí pokuta 50 OMR (cca 3 000 Kč).
  • Možná vás zláká zdejší tradiční oděv, v tom případě ale doporučujeme nakupovat u ověřených prodejců. Za dekorační odchylky na dišdaše, jak se oděv nazývá, se taktéž rozdávají sankce a to až 1 000 OMR (tj. 60 000 Kč). Obvykle se pokutují obchodníci, ale za vyučenou může dostat i ten, kdo šat nosí.

Možná vám některé přestupky připadají úsměvné či absurdní, ale radíme se jim pokud možno vyhnout. Přece jenom jste v cizí zemi, na návštěvě a měli byste tedy tamní pravidla respektovat. Odměnou vám je dovolená, na kterou budete dlouho vzpomínat.

Komerční sdělení

Lea Janochová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom