8. dubna 2024 15:10

Zatmění Slunce nejspíš odhalí i ďábelskou zelenou kometu. Nepropásněte výjimečnou souhru vesmírných úkazů

Podmanivá koróna – pozorování.mp4

Říká se jí všelijak. Podle převládající barvy si kometa 12P/Pons-Brooks vysloužila označení zelená, podle „rohů“, které nějakou dobu narušovaly tvar jejího koma, zase rohatá nebo dokonce ďábelská. V každém případě se pozorovatelé během pondělního úplného zatmění Slunce mohou za příhodných podmínek nejspíš těšit i na ni.

Kometa 12P/Pons-Brooks je už nějakou dobu za jasných nocí viditelná na severní polokouli. Ve Sluneční soustavě se objevila po 71 letech a 21. dubna bude nejblíže k Slunci, a to na vzdálenost 119,7 milionu km. To znamená, že v pondělí 8. dubna, tedy v době úplného zatmění Slunce, bude vlastně k naší mateřské hvězdě docela blízko.

Mohlo by vás také zajímat: Úplné zatmění Slunce odhalí hvězdy, zvířata utichnou. Kde a jak výjimečný úkaz pozorovat?

Zatmění bude viditelné v Mexiku, v 15 státech USA a na severovýchodě Kanady až do pozdních večerních hodin středoevropského letního času. Sledovat ho můžete prostřednictvím živého přenosu americké NASA:

Při úplném zatmění Slunce obloha silně potemní, což dá vyniknout nejen hvězdám, ale také třeba planetě Venuši, která bude vidět na jedné straně slunečního kotouče. Na té opačné pak bude svítit druhá nejjasnější planeta naší oblohy, kterou je Jupiter.

Lahůdkou se pak může stát právě kometa 12P/Pons-Brooks, která jinak pohybuje na hraně viditelnosti pouhým okem. Podstatné je nejen aktuální počasí v místě pozorování, ale také míra její aktivity. Pokud kometa předvede jeden ze svých dramatických výronů plynu, čímž by se její koma výrazně zvětšilo, mohl by posel z dalekého vesmíru zážitek z úplného zatmění Slunce umocnit.

Proměnlivá kometa

S tím, jak se kometa 12P/Pons-Brooks blíží ke Slunci, neustále mění svůj vzhled. V létě 2023 měla kometa křídla jako ikonická loď z Hvězdných válek Millennium Falcon, na podzim téhož roku se jí pak kvůli rohatému vzhledu přezdívalo „ďábelská kometa“. Nejnověji se kometa 12P/Pons-Brooks blýskla barevnou spirálou, kterou na svém snímku zachytil fotograf Jan Erik Vallestad:

Přečtěte si také: Kdy a kde přesně si můžete vyfotit „ďábelskou kometu“? Nový snímek ukazuje rudo-zelenou nádheru

Zdánlivé rohy i rotaci způsobuje prach a plyn uvolňující se působením Slunce z ledového jádra komety. Pokud ale různé části povrchu komety ztrácejí materiál různou rychlostí, může koma získat nerovnoměrný tvar. A protože se jádro komety točí, viditelnější a slabší části komy se stáčejí do spirály.

Pozorovat nebo vyfotografovat kometu 12P/Pons-Brooks není úplně snadné, nad obzor vychází až kolem půl páté ráno, kdy její svit tlumí východ Slunce. Večer je situace o něco lepší, kometa zapadá za obzor po desáté hodině. Aktuálně se nachází v souhvězdí Berana, její zdánlivá hvězdná velikost (magnituda) má hodnotu 4,7. Vidět je s pomocí i jednoduchého dalekohledu nad západojihozápadním obzorem. Podrobné údaje o pohybu komety stejně jako jiných těles na obloze najdete na stránce SkyLive.com.

Zdroj: Scientific AmericanSkyLive.com, Space.com

Video, které vám mohlo uniknout: Prstencové zatmění Slunce, pozorovali lidé napříč Amerikou

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom