30. listopadu 2023 06:00
Adam Vala

V hlubinách Země jsou zvláštní útvary o velikosti kontinentu. Mají dokazovat, jak vznikl Měsíc

Jedno tajemství se každou noc vznáší nad našimi hlavami a druhé spočívá hluboko pod našima nohama.

Kde se vzal Měsíc? To je otázka, na kterou lidstvo hledá definitivní odpověď už celá tisíciletí. Jedna z nejčastěji zmiňovaných teorií tvrdí, že Měsíc vznikl před 4,5 miliardami let, když do stále se formující Země narazila jiná formující se planeta velikosti Marsu – Theia. Kolosální srážka uvolnila do oběžné dráhy obrovské množství hmoty, která se začala formovat jako Měsíc, což zní uspokojivě a velmi pravděpodobně. Vědci ovšem marně pátrají po důkazech existence planety Theia a nejsou tudíž schopní stoprocentně potvrdit, že se vše odehrálo podle této teorie.

Mohlo by vás zajímat: Jak vznikl Měsíc? Zřejmě po srážce planety Theia se Zemí

Nová studie zveřejněná koncem roku 2023 v časopise Nature však přináší průlomový pohled na celou teorii a poukazuje na fakt, že se vědci možná celou dobu dívali při snaze najít Theiu opačným směrem. Přibližně 3 tisíce kilometrů pod povrchem Země se totiž nacházejí dvě mohutné „kapky“, které geology matou už od 80. let minulého století, kdy seismické vlny odhalily jejich existenci.

Záhadné útvary

Tyto podivné shluky materiálu o velikosti celého kontinentu se rozkládají na dně skalnatého zemského pláště v blízkosti roztaveného jádra, jeden pod Afrikou a druhý pod Tichým oceánem. Vědci zjistili, že tyto skvrny jsou mnohem teplejší a hustší než okolní horniny, ale mnoho detailů zůstává stále záhadou. Přesto zmiňovaná studie, za kterou stojí geolog Yian Yuan z Kalifornského technologického institutu, naznačuje, že ony skvrny jsou pozůstatky planety Theia a od srážky se skrývají poblíž jádra naší planety. Kromě vzniku Měsíce tak mohla tato srážka a její pozůstatky pomoci Zemi stát se natolik jedinečnou planetou, že na ní vznikl život. Jisté to ale není.

Yuan uvádí, že když Theia narazila do proto-Země, pohybovala se rychlostí přibližně 10 kilometrů za sekundu, což je rychlost, která umožnila části planety proniknout velmi hluboko do spodního zemského pláště. Shluky pláště planety Theia široké desítky kilometrů pak vířily uvnitř Země, a jak se roztavený materiál Theie ochlazoval a tuhnul, vysoký obsah železa v něm způsobil, že se propadl až na hranici zemského pláště a jádra. V průběhu let se pak nahromadil do dvou oddělených kapek, které svou velikostí převyšují i zmiňovaný Měsíc.

Ověřování této teorie je však kvůli nemožnosti pátrat přímo v hlubině Země nesmírně obtížné a Yuan zdůraznil, že jejich modely ani nemohou být stoprocentní. Přesto byla vědecká obec přinucena o možných pozůstatcích Theie opět uvažovat, protože o kapkách se přirozeně vědělo již delší dobu, jen se zatím nikdo nezabýval touto hypotézou tak vážně jako Yuan a jeho tým.

Zdroj: CBS News, Nature, Lunar and Planetary Science Conference

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom