9. listopadu 2023 12:56

Země zažila gigantický nálet asteroidů. Video ukazuje smršť, která po sobě zanechala 22 000 kráterů

Sluneční soustava bývala hodně bouřlivým místem. Následky divokých událostí, které se odehrály před 4,1 až 3,8 miliardami let, jsou viditelné dodnes.

I když je dnes Jupiter dost důležitou součástí Sluneční soustavy, původně vznikl mnohem dál od Slunce. Byl by tam nejspíš dodnes, kdyby se nesetkal s velkým množstvím planetesimál, tedy ledových těles o rozloze jednotek kilometrů, která na něj začala působit vlastními gravitačními tahy a postupně jej tak přemístila dovnitř soustavy.

Pozdní velké bombardování

Jak Jupiter postupoval, střetl se se Saturnem a společně začaly obě planety ovlivňovat dráhy ostatních plynných planet tak, že se jejich oběžné dráhy vzdálily od Slunce. Zároveň to byl tentokrát jejich gravitační tah, jenž naopak zapůsobil na planetesimály z oblaku asteroidů. Jak tělesa vlivem obou obrů směřovala do vnitřní soustavy, gravitace ostatních planet udělala své a začalo peklo, které známe jako pozdní velké bombardování. Jeho dramatizaci můžete vidět v pořadu Vesmírná záře na Prima ZOOM.

Čtěte také: 5 filmů, ve kterých k Zemi letí asteroid: Od Armageddonu k Drtivému dopadu

Vnitřní planety včetně Země začaly být bombardovány mračnem velkých asteroidů. Pokud byl na Zemi do té doby nějaký život, nebo oceány, všechno to zaniklo pod náletem kosmických hornin, jejichž vlivem vznikl na Zemi extrémní žár. Ten roztavil velkou část zemské kůry. I proto se dnes těžko najde nějaká hornina starší než 4 miliardy let. Bombardování zanechalo na Zemi přes 22 000 kráterů o velikosti přes 20 km a 40 gigantických impaktních pánví s průměrem kolem 1 000 km.

Zdroje: Space / Earth How

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom