22. července 2024 16:55

Úžasná nová fotka dvou galaxií: Tučňák a vejce předvádějí svůj gigantický vesmírný tanec

Vizualizace galaxií přezdívaných Tučňák a Vejce

Pokud by naši dávní předci měli k dispozici podobně výkonný teleskop, jakým je Vesmírný dalekohled Jamese Webba, vypadala by mapa souhvězdí noční oblohy úplně jinak.

Webbův teleskop byl vypuštěn v lednu 2021, a když 12. července 2022 poslal na Zemi první snímky, zatajili vědci dech. Nový teleskop zobrazoval objekty až 100krát slabší než nejslabší objekty detekovatelné jeho předchůdcem, Hubbleovým dalekohledem, a dohlédl mnohem dál, a tedy i hlouběji do minulosti vesmíru.

Druhé výročí uvedení do provozu se vědci rozhodli oslavit zveřejněním fascinujícího snímku. Jsou na něm galaxie NGC 2936 a NGC 2937 souhrnně označované jako Arp 142 a připomínající tučňáka a vejce.

Mohlo by vás zajímat: Takhle úžasné spirální galaxie jste ještě neviděli. NASA ukázala 19 nových fotek

Smrtící tanec tučňáka s vejcem

Než se z ní stal tučňák, byla NGC 2936 původně relativně běžnou spirální galaxií. Vzájemným působením obou útvarů nacházejících se 326 milionů světelných let od Země v souhvězdí Hydry ale došlo ke změně tvaru. Střed galaxie dnes představuje oko tučňáka a původně spirální ramena se rozvinula a připomínají zobák, hlavu, páteř a vějířovitý ocas tučňáka. Naproti tomu oválná galaxie NGC 2937 přezdívaná Vejce zůstává prakticky stejná.

Galaxie jsou od sebe vzdálené jen asi 100 000 světelných let a krouží kolem sebe v gigantickém vesmírném tanci. Podle vědců se začaly vzájemně ovlivňovat před 25 až 75 miliony let a za další miliony let splynou v jedinou galaxii.

Mohlo by vás také zajímat: Zářivý vesmírný tanec: Webbův teleskop zachytil dechberoucí snímek galaxií Tučňák a Vejce

Snímek Tučňáka a Vejce vznikl spojením záběrů pořízených ve viditelné a infračervené části spektra. „Díky pozoruhodným snímkům ze všech koutů vesmíru, které sahají téměř až k počátkům věků, vrhají schopnosti Webba nové světlo na naše nebeské okolí a inspirují budoucí generace vědců, astronomů a badatelů,“ komentoval pro CNN výkon teleskopu šéf NASA Bill Nelson.

Zdroj: Webb Space Telescope, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora